sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Ужаси и скорост в древността

Ужаси и скорост в древността

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k970
Ужаси и скорост в древността
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл-23%
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

През седемнадесети век съществували банди от разбойници, които се наричали компрачикоси. Тези бандити купували деца и ги превръщали в уроди.

Аристократите през Средновековието смятали, че ако имат човек с деформации в дома си, това ще им донесе късмет и ще забавлява гостите им.

Затова компрачикосите стягали децата в огромни шини, които пречели на растежа им, заливали лицата им с киселини, чупели костите им, за да деформират крайниците им.

Те разрязвали устите им, размествали ставите им, което послужило на Виктор Юго да напише великото си произведение „Човекът, който се смее”.

Ужаси и скорост в древността

В творбата му е описан човек, чието лице е застинало в постоянна усмивка. Когато бил дете, този човек станал жертва на компрачикосите, които разрязали устата му.

Кралят на Англия Джеймс Втори специално наемал компрачикоси, които да отвлекат децата от родовете, които е искал да унищожи докрай. Така бъдещите лордове се превръщали в уроди, които забавлявали гостите в богатите домове.

В древността скоростта се ценяла високо, тъй като съобщенията трябвало да стигат бързо до този, за когото били предназначени.

И докато през Средновековието това ставало с помощта на писма, предавани от слуги или чрез пощенски коне, в Персия още преди новата ера имало експресна служба за доставка на писма и стоки.

Конниците от тази служба били със специални превръзки на главите и доставяли поща из Близкия Изток. Според описанията на древни текстове, няма смъртен, който да язди кон бързо като персийските куриери.

Идеята на експресната доставка се изразявала в това, че покрай пътя, по който трябвало да мине куриерът, имало хора с коне – те били на брой толкова, колкото дни траела ездата.

Първият куриер давал пратката на втория, третият я поемал от него и така пратката пристигала изключително бързо, защото се предавала като щафета от куриер на куриер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
qwertyuiopp
qwertyuiopp
24.02.2013 15:23
Е т'ва е поща! Още чакам пратка от Германия изпратена жв началото на Декември 2012... днес сме 24 Март 2013 без никаква информация.

Някой е изкарал хубави празници с немски лакомства + 50 евро... ДаМуИзсъхнатРъцетеДаноЦялаГодинаКръвДаСере
0
2