sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Защо някои хора припадат при вида на игла?

Защо някои хора припадат при вида на игла?

Защо някои хора припадат при вида на игла?

Мисълта, че сте приклещени в лекарския кабинет, където трябва да ви пронижат с игла, е не е от най-приятните. За някои тя дори е толкова ужасяваща, че води до припадък.

Хората с фобии към иглите могат също да демонстрират подобно поведение, подчинено на вътрешните им страхове. При тях обаче се наблюдава по-скоро учестено дишане и повишен пулс.

И все пак обикновените хора, страхуващи се от игли, припадат. Те трябва да се различават от тези, които изпитват панически страх от тях(фобия). „Припадащите“ не са хора с фобии към иглите, тъй като при повечето фобии не се наблюдава припадане.

Сред причините за припадането при вида на игла е наследена генетична предразположеност към припадъци, съчетана с неприятен спомен, който отключва страха.

Повечето от тези хора имат в семейството си роднина, който изпада в подобни ситуации. Голяма част от тях имат наследен вазовагален рефлекс, който се задейства в отговор на страха.

Когато те видят игла или бъдат прободени, се задейства специфичен нерв (вагус), който разширява кръвоносните съдове забавя сърдечната честота и намалява кръвното налягане. Често в такива случаи се стига до загуба на съзнание за няколко секунди.

Защо някои хора припадат при вида на игла?

Добрата новина е, че тези състояния са лечими. Хората с подобни страхове могат да преодолеят ирационалните си страхове като често се срещат „очи в очи“ с източника на неприятните състояния – иглите.

Първата стъпка е да говорите за проблема, ако той пречи на нормалния ви начин на живот, с компетентни лица. Лечението може да продължи първоначално с гледане на снимки на игли, а в последствие и на видео, изобразяващо хора, на които се поставят инжекции. В крайна сметка този проблем трябва да бъде преодолян, за да не поставяте в риск вашето здраве.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Тодор
Тодор
20.07.2013 20:15
Сърцето се забавя и съдовете се разширяват, защото тялото мисли, че е инжектирано с отрова (в сладствие на ухапване).Идеята е да се забави дайствието й като се забави разпространението по тялото.
1
0