sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Защо някои хора припадат при вида на игла?

Защо някои хора припадат при вида на игла?

РалицаРалица
Новак
6626
Защо някои хора припадат при вида на игла?
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Мисълта, че сте приклещени в лекарския кабинет, където трябва да ви пронижат с игла, е не е от най-приятните. За някои тя дори е толкова ужасяваща, че води до припадък.

Хората с фобии към иглите могат също да демонстрират подобно поведение, подчинено на вътрешните им страхове. При тях обаче се наблюдава по-скоро учестено дишане и повишен пулс.

И все пак обикновените хора, страхуващи се от игли, припадат. Те трябва да се различават от тези, които изпитват панически страх от тях(фобия). „Припадащите“ не са хора с фобии към иглите, тъй като при повечето фобии не се наблюдава припадане.

Сред причините за припадането при вида на игла е наследена генетична предразположеност към припадъци, съчетана с неприятен спомен, който отключва страха.

Повечето от тези хора имат в семейството си роднина, който изпада в подобни ситуации. Голяма част от тях имат наследен вазовагален рефлекс, който се задейства в отговор на страха.

Когато те видят игла или бъдат прободени, се задейства специфичен нерв (вагус), който разширява кръвоносните съдове забавя сърдечната честота и намалява кръвното налягане. Често в такива случаи се стига до загуба на съзнание за няколко секунди.

Защо някои хора припадат при вида на игла?

Добрата новина е, че тези състояния са лечими. Хората с подобни страхове могат да преодолеят ирационалните си страхове като често се срещат „очи в очи“ с източника на неприятните състояния – иглите.

Първата стъпка е да говорите за проблема, ако той пречи на нормалния ви начин на живот, с компетентни лица. Лечението може да продължи първоначално с гледане на снимки на игли, а в последствие и на видео, изобразяващо хора, на които се поставят инжекции. В крайна сметка този проблем трябва да бъде преодолян, за да не поставяте в риск вашето здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Тодор
Тодор
20.07.2013 20:15
Сърцето се забавя и съдовете се разширяват, защото тялото мисли, че е инжектирано с отрова (в сладствие на ухапване).Идеята е да се забави дайствието й като се забави разпространението по тялото.
1
0