Кои са отличителните белези на социопатите?

Кои са отличителните белези на социопатите?

За социопатите е характерен дефицит на емоции, присъщи за обикновените хора. Чувства като любов, вина, срам или разкаяние са непознати за социопатите. Психолозите са категорични, че един социопат не изпитва чувство за морална отговорност и социална съвест.

Соципатите често изграждат схеми, чрез които да манипулират другите, без да се замислят за последиците и причинените вреди на околните. Реакцията към жертвите е студена и безсърдечна, което е сигурно доказателство за липсата на морален ориентир и нормално отношение към другите човешки същества.

За да разберете дали един човек е социопат, трябва да наблюдавате внимателно тяхното взаимодействие с околните. Често се случва този тип хора първоначално да очароват с поведението си, но тази маска е поставена с цел по-лесното манипулиране на обектите. Впоследствие обаче поведението им започва да се характеризира с лъжи, измами, присторени емоции, чрез които да се предизвика милостта, съжалението или симпатията на т.нар. „жертви“.

Друга характерна черта на социопатите е поставянето на цели и извършването на действия, които са единствено и само за лична изгода и то за сметка на другите. Според психолози животът на социопата се върти единствено около задоволяването на личностните нужди, без значение какво коства това на другите.

Проследявайте историите и информацията, която подава предполагаемия социопат. Типично за тях е да си измислят сложен произход, често надценяват себе си и своя опит и просто лъжат, за да накарат околните да повярват на това, което искат.

Социопатите никога не изразяват чувство за вина или разкаяние, вследствие на неправомерни действия към другите. Липсата на емоция и провала в опитите да се изрази съжаление е един от признаците за социопатия. Социопатите, на които се съобщават тежки присъди за извършени от тях насилия или други престъпления, обикновено посрещат съдбата си с ледено изражение.

Кои са отличителните белези на социопатите?

Преценете дали наблюдавания индивид има умствената способност да разбере собствените си действия. Социопатите обикновено разбират своите действия, осъзнават, че са грешни и социално недопустими, но просто не отдават никакво значение.

Подложете предполагаемия социопат на психологически тестове, за да определите психическата стабилност на лицето. Като цяло характерните черти за социопатите се появяват още в тинейджърските години. Лъжите, кражбите и нарушаването на законите понякога може да е един от първите сигнали на социопатично поведение.

Рейтинг

5 9
4 7
3 9
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
.n.s.n.
.n.s.n.
13.05.2014 09:49
еин мои съученик които не понасям е социопад.всичко написано тук отговаря точно на неговото описание.
5
6
запознат
запознат
26.07.2012 15:17
Счита се ,че 4% от населението на планетата са социопати. Една от характерните им черти е,че обичат да бъдат съжалявани. Те не винаги са алчни, някои са много различно мотивирани, но общото между тях е,че нямат съвест. Тиъдър Милън е идентифицирал няколко подвида социопати. Много техни жертви ги описват като хора с харизма и голям чар, затова са и толкова опасни. Понякога се женят, но не по любов, защото не могат да се влюбват истински.
6
0
пини
пини
02.03.2012 23:31
и...част от моите ученици-поне трима-четирима - притежават всичките характеристики на социопатитЕ. Лошото е, че родителите им не обръщат никакво внимание на това.ДА СА ИМ ЖИВИ И ЗДРАВИ ДЕЧИЦАТА!
3
2
oioiopip;
oioiopip;
07.11.2011 13:42
Уау, шефът ми е социопат, според описаното тук.
3
0
дани–ели
дани–ели
09.07.2011 09:05
За съжаление България се управлява от социопати-като прочетох характерните признаци:кажете, че не е вярно.
Лъжите, кражбите и нарушаването на законите понякога може да е един от първите сигнали на социопатично поведение.
4
0
Елена
Елена
09.07.2011 01:52
Цяла българия /не заслужава главна буква за мен/ винаги са били СОЦИОПАТИ.
7
8
елена петкова
елена петкова
08.07.2011 09:26
По време на криза става заразно. Епидемия. Поради ценностния вакуум.
7
0