Заравяли грешните египтяни живи в саркофази със скарабеи

Заравяли грешните египтяни живи в саркофази със скарабеи

Свещеният скарабей е едро насекомо, което на дължина достига до 2.5 сантиметра. Скарабеят е един от символите на Древен Египет, където преди векове бил приеман за генератор на силна положителна енергия.

Египтяните смятат, че дори само техният символистичен образ, който се среща доста често като мотив в древноегипетското изкуство, лекува и пази.

Свещеният бръмбар бил смятан за символ на здравето. Египтяните вярвали, че небесните сили ги пазят чрез скарабея. Скарабеят обаче е не само символ на живота. Той притежава и известна негативна натовареност.

Когато египтяните извършвали тежки престъпления, ги очаквала мъчителна смърт. Те били увивани живи в платнище, а в саркофазите им са били изсипвани скарабеи, които да се хранят от плътта им, докато умрат.

Това е едно от най-тежките египетски наказания, познато е като хом дай. Тъй като скарабеите се хранят предимно с разложена плът, те са бръмбари-лешояди.

Скарабеите се наричат още торни бръмбари, той като се хранят с животинска тор. Мъжкият и женската оформят топчета тор, женската снася в тях яйцата си, а след това двамата заравят топчетата в земята. От яйцата се излюпват ларви, които се хранят с торта от топчетата.

Когато пораснат и се превърнат във възрастни индивиди, те се измъкват от топчетата сякаш се раждат изпод земята. Така скарабеите се превърнали в символ на възкресението. Те са и символ на слънцето, тъй като според преданието търкалят топчиците тор от изток на запад, повтаряйки пътя на слънцето, тоест пътя на Ра, египетския слънчев Бог.

В Древен Египет скарабеят бил сред най-популярните амулети. Той се изработва от зелен базалт, гранит или мрамор, понякога от синя глина или фаянс, покрит с червена, синя или зелена глазура.

В долната си амулетите скарабеи са по-плоски, за да бъдат изписвани на тях пожелания за късмет или магически символи.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Анон.
Анон.
08.06.2013 12:49
А някой да е гледал "Мумията". Защото това за хората, погребвани живи със скарабеи, е взето от там! Следващия път, като пишете статия поне не взимайте от фантастични филми, а проверете малко, потърсете и се образовайте преди да напишете някоя глупост.
1
0
Памела
Памела
26.12.2012 11:42
Интересна статия ,само не мога да разбера защо са считали скарабея за символ на здраве , а са убивали чрез него !
0
0
валентин
валентин
21.10.2011 15:57
Браво.
0
0