sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Върколаците се страхували от сребро

Върколаците се страхували от сребро

Върколаците се страхували от сребро
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Върколакът е човековълк. Подобни същества се срещат и различни култури - Южна Америка има своя човек-ягуар, Китай- човек-змия, Африка - човек-лъв, Австралия - човек-крокодил, Индия - човек-тигър.

Вълците като животни са смели и предани на своята глутница. Вълчиците се славят като добри майки, полагат много грижа за малките си. Разказват се случаи, в които вълчиците са кърмили и се грижили за изоставените човешки деца.

Вълците обаче предизвикват у човека не само страхопочитание, но и чувство на ужас. Те са силни хищници и свирепи ловци, особено когато са гладни. Хората в миналото понякога ставали тяхна жертва, когато стените на къщите били дървени и нестабилни, вълчата глутница можела лесно да проникне вътре.

Без оръжие, хората били обречени. В миналите времена вълкът им изглеждал надарен със свръхестествена сила. От страха до легендата има само една малка крачка. Така се родила вярването, че човек - със своите познания за хората, за домовете, живота и слабостите им - може да се превърне в същество, много по-страшно от вълка.

Във времената на езическите култове вълкът-човек обикновено бил добронамерен и мъдър. По-късно върколакът, създаден от страха и фантазията на хората, е жесток хищник, който разкъсва гърлото на жертвата със силните си челюсти.

Вярвало се, че превръщането на човека във вълк става при пълнолуние, защото пълният лунен диск се смятал за извор на магически сили.

Върколаците обикновено стават мъжете. Ухапването от върколак може да превърне човека във вълк. Това може да се случи и след намазване с магически мехлем или след загръщане с вълча кожа.

Човек може да се превърне във върколак и чрез магия. Тогава той ще върне човешкия си облик след девет години, но само ако през това време не е вкусвал човешко месо.

При среща с върколак най-сигурните защитни оръжия са желязото и среброто. Най-подходящи са стрелите със сребърен връх или сребърните куршуми. Когато умира, върколакът винаги връща човешкия си облик, четем във "Енциклопедия Фентъзи".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Вани
Вани
17.01.2014 15:54
аз съм върколак и това е вярно
1
3
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
28.08.2012 18:58
Какво ли не прави страха. В своят страх фантазиите на хората са безмерни!
1
1