Когато сте весели, паметта ви отслабва

Слушане на музика

Ако сте на парти и изведнъж в стаята влезе невероятно красиво създание, което ви лиши от възможността да говорите за няколко секунди, на другия ден ще си спомняте всичко за външността му, но не и името му, дори да сте го чули. Защо паметта ви е подвела?

Има причина, поради която паметта е избирателна – затова лесно може да запомните привлекателното лице на някого, но ви е трудно да задържите в паметта си името на собственика на това лице.

Когато сте в добро настроение, способността ви да запомняте визуални образи нараства, а слуховата ви памет отслабва. Ако гледате комедия, ще ви е много трудно да запомните някакви цифри от филма. В същото време, ако гледате драма и във филма присъстват цифри в някой епизод, те ще ви направят впечатление.

Това е и причината поради която, ако слушате любимата си музика в кухнята, може да се случи така, че да посолите яденето три пъти, защото всеки път ще забравяте, че сте му сложили сол.

Щастието е основен враг на паметта, затова, ако помолите детето си да свърши нещо, докато то играе на компютъра, то най-вероятно ще ви чуе, но изобщо няма да регистрира молбата ви, нито да я запомни.

Фитболен мач

Когато сте щастливи, това няма да ви попречи да запомняте наистина важни неща. Но паметта ще ви подвежда, когато става въпрос за по-дребни детайли, особено такива, свързани с цифри.

Тоест, дори да сте в компанията на приятели и да сте в добро настроение, да слушате любимата си песен и да се наслаждавате на приятно питие, това няма да ви попречи да забележите някое приятно лице. Но ще ви попречи да запомните номера на мобилния му телефон.

Всъщност, ако мозъкът ви не е ангажиран с радостта от някакво приятно събитие, ви е много по-лесно да запомните отделни детайли, особено такива, свързани с цифри.

Затова, когато отивате на парти или събиране с приятели, задължително носете мобилния си телефон, за да можете да запишете телефона и името на някой, който може да се окаже важен за вас.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 5
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
16.10.2012 16:10
И какво излиза, че щастието е вредно ли ?
1
1