Тайните на Хеопсовата пирамида

Фараон

"Всичко се бои от времето, само времето се страхува от пирамидите". Тази мисъл връхлита всеки изправил се пред великолепието на египетските пирамиди. Най-невероятните постройки в човешката история са построени приблизително преди около 4600 хиляди години. Сред тях се издига едно от последните оцелели до днес чудеса на света-Хеопсовата пирамида.

Според египетската митология тази невероятна сграда трябвало да съхрани във вечността съкровищата и мумията на тогавашния владетел - Хеопс. Някои съвременни учени обаче смятат, че построяването и е имало съвсем друга цел от разпространената версия. Други дори са убедени, че това било гигантска машина за производство на свръх енергия.

Един от постоянно измъчващите днешните изследователи въпроси е: Как е възможно хора, които са разполагали само с каменни чукове и медни длета, да построят такава колосална сграда? Според древни легенди египетския народ наследил невероятните си знания от по-древна цивилизация. За съжаление много малко сведения са достигнали до нас и за фараона построил най-голямата пирамида в света. Според разпространената информация египетски жреци разказали на Херодот, че Хеопс бил жесток тиранин. Когато той заел египетския престол, докарал страната до мизерия и принудил всички да работят за него.

Египетските Пирамиди

Друг виден историк на име Диодор пък ни съобщава, че населението дотолкова намразило владетеля, че изхвърлило мумията му от гробницата. И наистина когато първите търсачи на съкровища проникнали в гробницата му съркофага открит там бил празен. Има още една неразрешена загадка относно строителството на древния гигант. Ако е била просто гробница защо е било необходимо невероятното математическо съвършенство на поекта?

Според съвременни теории пирамидата е мащабен модел на земното кълбо. Паралелът и меридианът, които се пресичат при нея минават през по-голямата част от земната суша. Затова излиза, че тя е разположена в самия център на Земята. Макар да е нъжна още много работа, данните от археологията, математиката и другите точни науки сочат към извода, че Голямата пирамида е внушително съоражение за улавяне на мистериозно енергийно поле.

Според друга теория пирамидите в Гиза са подредени като звездите от съзвездието Орион. Учените са дали много теории на света относно построяването на древните гиганти на пустинята, но точен отговор и до днес няма. Тези великолепни съоражения оцелели хилядолетия продължават зорко да пазят своите тайни. А на нас ни остава само да се надяваме, че съвсем скоро някой велик ум ще успее да разбули загадката на най-великото оцеляло във времето чудо на света - Хеопсовата пирамида.

Виж повече

Рейтинг

5 9
4 6
3 2
2 5
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Наталия
Наталия
25.05.2011 09:22
Не можем да твърдим на 100 процента, че тези пирамиди са строени за гробници. Ами, ако те са били там много по - отдавна и тогавашните обитатели на Египет просто са решили да ги използват за гробници на своите владетели ?
Аз мисля, че тези чудеса са на много повече години от колкото ги смятаме.
4
1