В Китай е открито село с руси и синеоки

В Китай е открито село с руси и синеоки

Селото Лицян е разположено в северо-западен Китай, на края на пустинята Гоби. Много от жителите се отличават с външност, съвсем нетипична за коренните китайци – имат сини или зелени очи, дълги носове и светла коса, което предизвиква подозрения за техния европейски произход.

По тези места някога е минавал пътят на коприната. Предполага се, че древноримските войници са пребивавали по тези места през I век преди нашата ера.

През 53 година преди нашата ера армията на римския пълководец Марк Лициний Крас се е сблъскала с превъзхождащата я по численост армия на парфяните, дошли от територията на днешен Иран.

Хиляди римляни загинали в битката, но някои се спасили с бягство и се придвижили на изток. През 36 година преди нашата ера те приели да служат на народа хуну, като участвали в битка срещу китайците, но в крайна сметка римляните били пленени.

В Китай е открито село с руси и синеоки

В китайските хроники се споменава за пленяване на войнска част, наподобяваща по строяването си очертанията на риба. Възможно е да става дума за построяване, което използвали римските легионери.

Впоследствие римляните били освободени от плен и се заселили в западен Китай, основавайки Лицян. Днешните жители вероятно са потомци на древните римляни, а и на други войници от армията на хуну, сред които имало и европейци.

Разкопки на древни погребения откриват в една от гробниците останки на човек, чийто ръст достигал до 180 сантиметра. Това също говори за възможно присъствие по тези места на древни римляни и европейци.

Съмнения обаче предизвикват предположенията на скептиците, които изтъкват, че през II век на нашата ера, при управлението на император Траян, римската империя е достигнала пика на териториалното си могъщество.

В същото време империята Хан е започнала да се разпада. Като единствена връзка между тези империи е бил Великия път на коприната, затова е съвсем възможно покрай него да бъдат открити множество погребани древни римляни и други европейци, загинали по пътя.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
милена
милена
31.08.2013 15:35
Да ама няма снимка на тези руси китайци и как пък само в това село.....а не в съседното
1
0