Ефектът на Баскервил

Ефектът на Баскервил

Всяка година на четвърто число всеки месец умират седем процента повече американци от японски и китайски произход, в сравнение с всяко друго число от месеца.

Те винаги умират на тази дата от спиране на сърдечната дейност. Аномалията, най-вероятно, е предизвикана от стрес. Всъщност корените са дълбоко в източните вярвания.

На няколко източни езика – японски, кантонския диалект на китайския и на наречието мандарин – думата четири звучи по същия начин, както и думата смърт.

Във връзка с това някои китайски и японски болници нямат стаи номер четири в болниците, а някои дори нямат четвърти етаж. Болните и хората със сърдечни проблеми явно очакват смъртта да ги споходи точно на четвърто число.

Ефектът на Баскервил

Не по-малко загадъчен е феноменът на смъртта по време на сън при американците от китайски, виетнамски и филипински произход.

Синдромът на нощния кошмар, както е известен във Филипините, отнема живота на мъже на възраст от тридесет до четиридесет години, които се радват на добро здраве.

Няма жени, които да са станали жертва на този синдром. Очевидци твърдят, че жертвата започва да стене и да се мята, все едно сънува нещо ужасно, но не може да се събуди и умира.

Това винаги се случва след полунощ. По непонятна причина се нарушава ритъмът на сърцето и то внезапно спира. Този синдром е известен и като ефектът на Баскервил.

Според историята на Конан Дойл, автор на книгите за Шерлок Холмс, Чарлз Баскервил се сблъсква с огромно куче със светещи очи през нощта и от страх сърцето му спира.

Според кардиолози психологическият стрес не е непосредствена причина за смъртта, а прекалено дългото изхвърляне на адреналин, което провокира повишаване на кръвното налягане.

И ако кръвоносните съдове на човек не са съвсем наред, сърцето му спира. Явно е, че тези хора умират, защото сънуват, че ги убиват.

Много често, както в случаите със смъртността на четвърто число, трагедията се случва, само защото хората я очакват.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати