sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Котката – най-мързеливото животно

Котката – най-мързеливото животно

Нина НордНина Норд
Джедай
788529
Котката – най-мързеливото животно
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Няма по-мързеливо животно в света от котката и всички представители на семейство котки. Те спят по шестнадесет часа на денонощие. Така се получава, че една котка на седем години е проспала пет от тях.

Котката, жирафът и камилата са единствените животни в света, които ходят различно от другите. Те започват ходенето си с левите крака и едва след това стъпват с десните. По този начин те ходят бързо, гъвкаво и тихо.

Когато котката се търка в краката на човек, тя не го прави, защото иска да си изпроси храна или внимание. По този начин котките унищожават чуждите миризми. Те имат специални жлези за тази цел, които се намират между окото и ухото и в началото на опашката.

Когато са будни, котките не спират да се облизват през тридесет процента от времето си. Мустачките на котката й служат, за да определи като с антени дали ще мине през определен отвор.

Ако котката е дебела и коремът й стърчи отстрани повече от бузите й, тя губи възможността си да възприема правилно околната среда. Така тя може да влезе в отвор и да заседне в средата му.

Котката – най-мързеливото животно

Според Книгата за рекорди Гинес най-тежката котка е била австралийската Тими, която е тежала 21 килограма. Талията на котката била осемдесет и четири сантиметра.

Най-миниатюрната възрастна котка в света е хималайската котка Тинкър Той от Илинойс. При ръст седем сантиметра и дължина осемнадесет сантиметра той е тежал шестстотин и осемдесет грама.

Котките обичат височината, както леопардите и ягуарите, които спят по дърветата. Когато котката пада отвисоко, вътрешното й ухо, което управлява баланса, й помага да се приземи върху лапите си.

Ако котката спи с подгънати под коремчето си лапи, значи времето ще се разваля.

Според еврейския фолклор котките са се появили, защото Ной се страхувал, че плъховете ще изядат храната в ковчега. Той помолил Бог за помощ, Бог накарал лъва да кихне и така се появила първата котка.

Ако котката ви лапне пчела, има шанс жилото на насекомото да заседне в езика й и да спре дишането й.

Освен с носа си котките улавят миризмите с така наречената тръба на Якобсон, която е разположена зад предните им зъби. Котката използва този орган, когато се съсредоточава върху някаква интересна миризма и вдишва въздух, като леко повдига горната си устна и носа си.

Котките се потят само през възглавничките на лапите си. Когато водите котката си на ветеринар, обърнете внимание, че върху масата остават влажни следи от лапичките й.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 5
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
7654321
7654321
18.08.2014 15:14
Всеки притежател на котка ще ви каже,че тя се търка във вас когато се радва или иска нещо-като храна например.През останалото време просто не се търкат...И още нещо водили сме котки на ветеринар и сме ги прибирали не само по-лапите,а целите много потни.Много твърдения имат учените,но май само хората който живеят с котки ги познават най-добре тези животни.
9
6
бачо ви ники
бачо ви ники
19.10.2013 18:46
Много хубава статия браво!
5
3
вили
вили
28.07.2013 15:11
Хубава и интересна статия.
4
2
Миша
Миша
08.01.2013 11:10
Моята спи, когато и аз спя.. Когато е самичка също, като няма с кого да си играе, прекарва времето си в сън... Така че няма да се учудя да се събират тези часове.. :D
4
1
Калояна
Калояна
10.02.2012 08:00
Не е вярно!Моята котка спи само 5-6 часа!
2
1
Meow
Meow
10.12.2011 09:58
Интересно! Трябва да обичаме котаците :3
2
0
Котак
Котак
08.12.2011 12:19
Хах много е вярно това, Забелчзах го и аз :Д
1
1