Любопитни факти от живота на котките

Любопитни факти от живота на котките

Котешкото мъркане е аналогично на лечение на хора с акустични колебания и може да забавя остеопорозата и дори да спомогне за възобновяването на костния растеж при по-възрастните хора.

В Египет котките са били на почит не само заради божествената им същност, а защото са убивали мишки и змии и са ги дресирали да събират убитите при лов птици. Египтяните си обръсвали веждите като признак на скръб, когато любимата им котка умирала.

Една котка за целия си живот може да има повече от сто бебета, а една двойка котки и техните потомства за седем години могат да увеличат котешката популация с 420 000 котенца.

При котките се изпотяват само възглавничките на лапите, затова след посещение при ветеринар или друго събитие, което ги кара да се изпотят, могат да се видят влажни отпечатъци от лапите им.

Котките издават около сто различни звука. За сравнение: кучетата издават само около десет. Котките не си мяукат една на друга, този звук е предназначен само за хората.

Падащите котки винаги действат по един и същи начин – първо изравняват главата си, след това гърба, ноктите, а в края на падането огъват гърба си, за да смекчат приземяването. За приземяването на лапи помага и вътрешното им ухо, което управлява баланса.

Рисунъкът по повърхността на котешкия нос е уникален, както пръстовите отпечатъци при хората. Мустаците пък помагат на котките да определят дали ще преминат през някой отвор.

Любопитни факти от живота на котките

Средната продължителност на живота на домашните котки е 15 години, а на дивите - между 3 и 5 години. Котешките години, преобърнати в човешки са: 3 котешки са равни на 21 човешки, 8 котешки – 40 човешки, 14 котешки вече са 70 човешки години.

За да виждат котките, им е необходима една шеста от светлината, която е нужна за да виждат хората. Нощното им зрение е удивително – използват и най-слабата отразена светлина.

Котките, за разлика от кучетата, не могат да фокусират погледа си върху близко разположени предмети, тоест те са далекогледи, а кучетата са късогледи. Най-добре котките виждат на растояние от 75 сантиметра до 2-6 метра.

Чувствителността на котките към звуците е три пъти по-голяма от човешката. Ако слушате силно музика или сте надули телевизора – най-добре дайте възможност на котката да отиде някъде другаде.

Котките усещат миризмите 14 пъти по-силно от хората. Освен с носа си, те ги улавят и с помощта на така наречената „тръба на Якобсон”, разположена зад предните резци.

Когато галим котка, се понижава честотата на сърцебиенето ни и кръвното налягане. Хората със сърдечно-съдови заболявания имат шанс да живеят по-дълго, ако имат котка за домашен любимец.

Виж повече

Рейтинг

5 9
4 5
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (21)

Изпрати
маца писинаа
маца писинаа
05.08.2015 10:56
Аз си имам двееее мноого предани , но не ги пускам навън и те не искат все пак са спасени от там.. ^^- :*
4
0
Тайна
Тайна
17.02.2015 11:28
Пък аз имам даже две улични превъзходни
4
1
петя
петя
14.08.2014 12:12
Имам си една персииска госпожица,радост за душата ми.
3
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
09.03.2014 21:49
И аз съм съгласна, че котките са уникални. Аз също много ги обичам, но не ми дават да си взема защото съм на 8 етаж в апартамент. Но пък си спомням един път как видях едно коте. То беше улично, но.. беше специално. Не знам как да го опиша, сякаш видях най-идеалното коте. Не че не съм се радвала на другите, радвам им се, много даже, но онова коте беше специално.
8
2
Савина
Савина
04.11.2013 15:41
Обожавам котките!,е и кучетата не са лоши ,но са много досадни.
5
4
Попова
Попова
03.11.2013 07:01
Прекрасна статия. Имам разкошна персийка, която ми доставя много радост.
10
0
az
az
16.09.2011 11:39
Е, и аз обичам всякъкви животни, но кучетата са ми слабост.
6
0
Фани
Фани
28.07.2011 14:47
Страхотни и умни, гальовни и интелигентни - най-обичам котките. А тази в къщи е член на семейството.
10
1