sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Невероятните възможности на човешкото тяло

Невероятните възможности на човешкото тяло

Нина НордНина Норд
Джедай
788554
Невероятните възможности на човешкото тяло
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Човек може да постигне много неща и да покаже невероятна физическа издържливост, стига да си го постави за цел. Например рекордът за най-дълго пробягано разстояние държат индианците от племето тараумара.

Деветнадесетгодишен представител на това племе пренесъл за 70 часа четиридесет и пет-килограмов колет на разстояние 120 километра. Добре тренираните млади мъже от племето са в състояние да тичат не по-малко от стотина километра за дванадесет часа.

Американецът Стен Котръл е успял да измине за 24 часа без почивка разстоянието от 276 км 600 м. През 1980 г. финландският спортист Ати Невала в продължение на едно денонощие изминал на ски разстояние от 280 км 900 м, а неговият съотечественик Они Сави е счупил рекорда за тичане на ски без почивка – той е изминал за 48 часа 305.9 километра.

Добре тренираният спортист може не само отлично да тича, но и да плува на големи разстояния. Четиридесет и три-годишният аржентинец Антонио Албертино проплувал Ла Манша в двете посоки без почивка. Като преодолявал силните течения, той на практика изминал разстояние от 150 километра, като не излязъл от водата в продължение на 43 часа и 4 минути.

Невероятните възможности на човешкото тяло

Шестдесет и седем-годишният Уолтър Пениш от САЩ успял да измине, плувайки, разстоянието от Хавана до Флорида, което е равно на 167 километра, а друг американец – нюйоркският полицай Бен Хагърд успял да преодолее 221 километра – разстоянието между САЩ и Бахамите.

Човешкото тяло може да е устойчиво на студ и това зависи от това дали човек редовно се калява със студени вани. Според канадски физиолози, които изследвали проблемите на човека в студена вода, смъртоносното охлаждане настъпва не по-рано от 90 минути.

Причина за смъртта може да бъде своеобразен шок от студа, който се развива след потапяне в ледената вода, или нарушаване на функцията на дишането, предизвикано от масирано раздразнение на рецепторите за студ, както и спиране на сърцето.

През 1985 г. английски рибар демонстрирал уникална способност за оцеляване в ледена вода. Сред корабокрушение всичките му колеги рибари загинали десет минути след като се озовали в ледената вода. Той обаче успял да плува в ледената вода в продължение на пет часа, а след това вървял три часа пеша, за да стигне до населено място.

Известни са случаи, когато хора с температура под 30 градуса на тялото са били в състояние да ходят и дори да отговарят на въпроси. Това е било регистрирано и при температура на тялото 24 градуса.

Студът може да помогне на човек да живее по-дълги години. Едно от местата, където хората живеят най-дълго, е долината Хунза в Пакистан. Там хората се къпят в ледената вода дори при петнадесет градуса под нулата. Жените там и на петдесет години са с момичешки фигури, а на шестдесет все още раждат деца.

Човешкото тяло е устойчиво не само на студ, но и на топлина. Температура от 70 градуса по Целзий нормалният човек може да издържи в продължение на един час, а 104 градуса – малко над двадесет минути.

Тогава човешкото тяло се обезводнява и температурата му достига до 40, 3 градуса. Но при инфекциозни заболявания температурата на човешкото тяло може да се покачи над четиридесет градуса.

При престой в гореща вода възможността да отдаване на топлина чрез изпарение на потта е изключена. Затова поносимостта на тялото е по-висока на въздух, отколкото във вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Роси
Роси
24.04.2013 18:44
Нищо чудно,чрез медитация се постигат изключителни постижения,т.е за момента се пренасяш в друг свят.
2
0
:l
:l
13.02.2012 13:23
ами...аз ходя навън в -20 градуса без яке...това брои ли се?
2
1
Viktor
Viktor
07.01.2012 23:42
Калявайте се със студ когато и къдете можете
2
1