sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Двойници подменят телата ни

Двойници подменят телата ни

Двойници подменят телата ни
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Американски психиатри алармират, че все по-масово заболяване е т.нар. синдром на двойниците. Той засяга напълно здрави хора, в стабилно психическо състояние, както мъже, така и жени.

Това е т.нар. синдром на Капграс. Кръстен е на името на френския психиатър Жан Мари Жозеф Капграс, който през 1923 г. описал невероятните премеждия на мадам М. Жената настоявала, че цялото й семейство е сменено с чужденци, които са копия на истинските й близки.

Той не е психиатрично заболяване или просто психическо състояние, обяснимо от медицината. При всички пациенти историята му се развива по един и същ начин: в един прекрасен ден човек се събужда с усещането, че някой е подменил близките и приятелите му. Двойниците обикновено носят дрехите на оригиналите, имат неговия глас и маниери. Те обаче си остават единствено копия на оригинала.

С този синдром упорито се занимава психиатърката от Манхатън Керъл Берман, която е клиничен инструктор в Медицински център на Нюйоркския университет. Нейният подход на лечение е да прави "очна ставка" между пациентите си и "двойниците", подменили оригиналите. Като всеки психиатър Берман изписва антипсихотици и дори хоспитализира по-тежките случаи.

Двойници подменят телата ни

Според нея синдромът е реакция, при която отхвърляме себе си или любимите същества, за да не бъде "Аз-ът" или "Те" натоварвани с негативни емоции, и да се разрешат вътрешни конфликти. Специалистката не е напълно убедена в хипотезата си и прави уговорката, че дори и тя може да се окаже невярна.

Берман дава като пример един филм на ужасите от 1956 г. - "Инвазията на крадците на тела", който е средно между научна фантастика и трилър. Действието в лентата се развива в приятното градче Санта Мира, Калифорния.

Местният доктор Майлс Бенел разбира, че една от пациентките му мисли своя чичо за някой друг. Жената усещала как през очите му я гледа коренно непознат, излъчващ някаква зла сила. Бенел не е особено впечатлен и забравя историята.

Съвсем скоро при докторът се образува опаша с хора, които се оплакват от същото - някой е подменил техните годеници, деца, близки и съседи. Докторът осъзнава бързо, че Санта Мира е завладяна от нашественици - точни копия на истинските й жители.

Именно това чувстват и хората, които са завладяни от синдрома Капграс. Берман уточнява обаче, че докато във филма всички са просто актьори, нейните пациенти са хора от плът и кръв и преживяват същински ад на земята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
М.Й.
М.Й.
03.02.2014 01:49
Май и вас някой ви е подменил, щом публикувате подобни статии ?!?
1
0
break.this
break.this
12.11.2013 00:39
Бати шантавото. Който говори по много, не говори умни неща. Само губите аудитория.
1
0
Георги
Георги
03.10.2013 07:25
Вече се чудите с кви глупости да занимавате хората...най лошото обаче е че има и такива който вярват на подобни малоумщини...
3
0
с,стоянова
с,стоянова
09.09.2013 20:48
перфектно
0
2