sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Пчелите на планетата измират мистериозно

Пчелите на планетата измират мистериозно

Нина НордНина Норд
Джедай
788550
Пчела
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

През последните двадесет години са измрели повече от половината пчели, които съществуват на планетата, твърдят британски учени. Заради тайнствен феномен, известен като „гибелта на пчелните семейства”, числеността на крилатите труженички рязко намалява.

Медоносните пчели, които са едни от най-сложните същества на планетата ни, са задължителна част от системата на опрашване на дърветата и зреенето на плодовете.

Смята се, че пчелите са може би най-древните създания на Земята, тъй като съществуват над 110 милиона години. Едва преди няколко хиляди години обаче хората са разбрали колко голям е потенциалът на пчелите.

Древните маи са били сред първите, които са започнали да използват труда на пчелите за себе си. Шаманите на древните маи са почитали пчелите и са вярвали, че всяка от тях има душа.

Пчели

Изследванията на учените са потвърдили интуитивното уважение на древните към пчелния интелект. Носителята на Нобелова награда Карл Фон Фриш посветил целия си живот на разшифроването на общуването на пчелите.

Той установил, че докато танцуват, пчелите съобщават, макар и в пълна тъмнина, за точното местонахождение на нектара, водата, дървесните смоли, прашеца и друга важна информация.

Той открил, че пчелите могат да броят до пет, а за да ги научат, хората просто трябва да организират храненето им в определени периоди от деня. Пчелите имат прекрасна памет, чувстват времето и пространството, а за ориентири ползват дърветата, скалите и сградите.

При изпълнение на ежедневните си задължение пчелите разчитат на обонянието си – главите им са снабдени с две антени, които могат да приемат до три хиляди различни сигнали. Пчелите различават над 170 миризми в дивата природа.

Пчелите имат прилика с хората – те обичат да танцуват и да пътешестват, обичат захар, кофеин и никотин, както и цветя. Пчелите могат лесно да изместят кучетата, които се използват за откриване на наркотици.

Служебните кучета са прави в 71 процента от случаите, а опитите с пчели показват, че те разпознават дрогата в 98 процента от случаите. И ако с кучето трябва дасе работи месеци и години, то обучението на една пчела за тази работа отнема десет минути.

Пчелите могат да открият взривни вещества и наркотици дори в присъствието на силно ароматни вещества като парфюми, моторни масла и дори спрей срещу насекоми.

Пчели, към които е закрепен миничип, могат да откриват противопехотни мини. Докато пчелата лети над мината, електростатичният заряд от микрочипа реагира на един от компонентите в мината. Противопехотните мини осакатяват 22 000 души годишно, предимно деца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
51
43
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Михаил Пехливанов
Михаил Пехливанов
07.08.2012 16:29
Ванга бе казала, че пчелите ще изчезнат, както и зеленият лук и зеленият чесън,както и много други неща, а това за месото е вярно, дори и сега повечето меса са вредни, и млякото от животни които не са виждали прясна тревичка от поляната, а са хранени само в животинските ферми, с храни-коктейли, еми как няма да е вредно млякото, като повечето от тези храни с които го хранят са смесици от царевично брашно и др. като най-важното те са внос може би 70 % понеже са по евтино за фирмите, и продукти на ГМО картела МОНСАНТО!!!
3
0
magada
magada
24.11.2010 21:33
Който се вълнува от това, в книгата на Ванга (автор нейната племенница Красимира Стоянова; не се продава. Аз я намерих в библиотеката на баба ми. Пише за много важни неща от живота ни. Сещам се, че млякото и месото ще станат вредни, а пчелите ще изчезнат.
3
0