Не е ясно как човек се превръща в психопат

Ужаси

Не е преувелечено да се твърди, че психопатите са опасни за околните и за обществото. Но как те се превръщат в такива? Учените работят за изясняване на причините за това мозъчно нарушение. Търсенията са в посока за разкриване на мозъчните центрове на разстройството и откриване на методи, които да го предотвратят.

Психопатите са един процент от числеността на населението и двадесет и пет процента от затворниците. Учените, занимаващи се с този проблем, често разпознават психопатите по наличието на следните характеристики: липса на съпреживяване, чувство на вина, съвест или разкаяние; импулсивност и слаба способност за контрол на поведението си; повърхностно обаяние; неспособност за отговорност за действията си; огромно чувство за собствено достойнство и много висока самооценка.

Съществуват много хора с високо ниво на емоционалност. Тези хора често са окачествявани от околните като хора с психични проблеми. В науката този феномен се нарича синдром на екстернализация. Учените, изследващи психопатията, смятат този синдром за вид емоционално разстройство.

При психично болните определени части от мозъка са слабо активни. Такава е и частта, свързана с възприемането на страх. Много от определенията в психопатията са на основа на страхово разстройство. Страхът е това, което кара хората да не вършат неразумни постъпки, той помага да се преценяват постъпките, за да избегнем неприятности. Хората с разстроена психика правят всичко каквото поискат, тъй като при тях отсъства чувството за страх.

Друга област на мозъка, която е отговорна за психичните нарушения, е предната част на мозъчната кора. Това води до проблеми в работата на мозъка и докарва индивида до неспособност да взима решения.

Въпреки че областите на мозъка, свързани с емоциите, са предпочитани от учените, изследващи психопатията, някои специалисти твърдят, че разстроената психика е нещо повече от неспособност за контролиране на емоциите. Изследване на учени от САЩ показва, че психопатите често не могат да изразят мислите си, когато става въпрос за абстрактни концепции.

Някои учени смятат, че съществува генетична предразположеност към психопатията. Все още не е ясно по какъв начин заобикалящата действителност влияе върху развитието на заболяването.

Рейтинг

5 5
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Историка
Историка
30.06.2011 12:03
Всъщност аз съм на 11. Почвам да пиша. Значи съучениците ми така ме нервираха, че почнах да викам и за доста малки неща. Та така ми навлякоха прякорите луд и истерик. Просто ми идва да ги пребия, да ги използвам за боксова круша, за изтривалка, за стол, за маса за килим. Тия просто ми изпокъсаха нервите и в крайна сметка почнах да си вра носа по книгите. И то не какви да е книги, а ония с прозвището тухли, което са им лепнали заради броя на страниците. Кажете нормално ли е някой на моята възраст да е чел 4 пъти Аз, Клавдий и Божествения Клавдий на Робърт Грейвс наизуст ? Нормално ли е да чета по 100-150 страници на ден, а може и 200 ? И все рак ония невежи кретенозаври от училище да ми викат луд ? Не!
0
0
Monika
Monika
29.12.2010 15:34
Това, че съществуват твърде емоционални хора, не значи, че са психопати.
0
1
:)
:)
17.10.2010 16:01
Всъщност, много ясно е как се превръщат в такива, но преди да пише, някой трябва преди това да чете и да си вкара малко инфо в главата.
0
0