sanovnik.bg»Статии»Мистерии»И животните лъжат

И животните лъжат

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
И животните лъжат
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Способността да лъжеш себеподобните си не е присъща само на човека. В света на животните лъжата е широко разпространена. При това най-много лъжци има сред тези които водят социален или семеен начин на живот.

Всички, които слушат жабешкото крякане, трябва да се замислят коя от тях лъже. Това е приоритет най-вече на мъжкарите. Женските жаби знаят, че колкото е по-едър един мъжкар, толкова по-дебело кряка. Затова някои дребни жабоци изкуствен опонижават гласа си, за да създадат впечатление на здравеняци.

Прилепите вампири мамят роднините си, за да хапнат вкусно, без да се морят. На лов излитат всяка вечер само част от прилепите в колонията. След като напълнят стомасите си с кръв, те се връщат и я делят с тези, които не са ходили на лов.

Ако обаче на прилепа не му е провървяло, той изпраща сигнали до роднините си, с които казва, че няма какво да им даде. Според учените една трета от ловците редовно мами роднините си когато стомахът им е пълен в кръв.

И животните лъжат

Отгоре на всичкото същите тези егоисти са първи на опашката за прясна кръв, когато самите те не са ходили на лов. Според учените групите на лъжците най-добре оцеляват в природата.

Британски микробиолози откриха, че дори бактериите, които живеят в маята, мамят роднините си. В природните популации на тези бактерии повечето клетки произвеждат фермент, който разгражда любимата на бактериите захароза на два въглехидрата – глюкоза и фруктоза.

Някои от клетките обаче не произвеждат този фермент, но самите те постоянно се тъпчат с глюкоза, набавена от други. След като учените премахнали лъжците от колонията бактерии, останалите, които били абсолютно честни, се размножавали много бавно и най-накрая загинали.

Оказва се, че на бактериите им е необходимо да бъдат лъгани от роднините си. Това се случва, защото заетите с работа микроорганизми нямат достатъчно сили да се размножават активно. Учените установили, че колкото повече храна има в колонията бактерии, толкова повече нараства броят на мързеливите измамници.

Според специалистите от гледна точка на еволюцията измамата понякога може да е изгодна не само за отделния индивид, но и за цялата популация, която всъщност има нужда от това.

Но ако това наистина е така, хората ще трябва да признаят, че без измамници е невъзможно съществуването на едно общество и че понякога измамата става изгодна стратегия за оцеляването не само на отделния организъм, но и на цялата група около него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати