Май откриха живот на друга планета

Май откриха живот на друга планета

Май откриха живот, освен земния, във Вселената. Американски астрономи обявиха, че са се натъкнали на планета, на която може да има живот, подобен на този на Земята, съобщи Би Би Си.

Това е първият път, при който учените се натъкват на космическо тяло, съществуващо при условия, твърде подобни на тези на нашата планета. Новата планетата се върти около звезда, която е наречена "Глиез 581" и се намира на 20 светлинни години от Земята. На откритието си астрономите дали името "Глиез 581 g".

Май откриха живот на друга планета

Планетата се намира спрямо нейното слънце на разстояние, предполагащо температури, подобни на тези на Земята. Но новата планета е открито и наличие на вода на повърхността й или на неголяма дълбочина.

Според учените "Глиез 581 g" има достатъчно гравитация, за да може да задържи атмосфера около себе си. "Глиез 581 g обикаля около своето слънце за 37 дни, тоест толкова кратко трае нейната година. Тя почти не се върти около оста си, така че на едната й страна винаги е нетърпимо горещо - 71 градуса по Целзий, а на обратната - твърде студено - минус 4 градуса по Целзий", обясняват откривателите.

Новата планета е и твърде близко до звездата си - на 22.5 милиона километра. За сравнение - Земята е отдалечена от Слънцето на 150 милиона километра.

Въпреки това дори и най-проста форма на живот - гъба или бактерия, открита там, би обърнала изцяло представата ни за вечния въпрос сами ли сме във Вселената.

Общо 6 планети обикалят около "Глиез 581 g", твърдят двама астрономи от Калифорнийския университет в Санта Крус, които са наблюдавали звездата в продължение на 11 години.

Звездата е тип "джудже", е с много по-малка яркост от Слънцето. Тя се намира на 200 трилиона километра от Земята. Тоест, ако към нея се тръгне с днешен космически кораб, ще са необходими животите на няколко човешки поколения, докато той стигне до новооткритата планета.

Въпреки това в астрономически мащаб "Глиез 581 g" е твърде близо до Земята - тя просто се намира в съседна галактика. "Убеден съм на 100% в съществуването на живот на "Глиез 581 g", казва един от откривателите, д-р Стивън Войт.

Виж повече

Рейтинг

5 11
4 7
3 7
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (28)

Изпрати
симон
симон
20.06.2012 14:02
Аз знам,къде е порталът към тази планета-БЕРМУДСКИЯ ТРИЪГЪЛНИК.Не е нужно да се пътува 20 светлинни години до там.Просто отивате с кораб или съмолет над Бермудите и изчезвате безследно към паралелният нереален свят.
1
2
анонимен
анонимен
20.06.2012 13:57
Пожелавам на новата планета,никога да не стъпва човешки крак там,за да не бъде замърсявана с години и за да не заприлича на нашата планета Земя(замърсена,глобално затоплена,обракониерствана и др подобни сътворения на най-голямата грешка на природата-ЧОВЕКА!
2
1
Виктор
Виктор
23.03.2012 20:08
Има ли Бог не се знае,не вярвам много,но ми се иска да съществува,въпреки че фактите сочат друго.
0
2
Ivan G
Ivan G
19.07.2011 17:04
На нас ни е позната физиката и казвате, че не е важно. Но там горе, който ни е създал, кой знае на какво е способен ?
2
0
Данчо
Данчо
27.05.2011 05:53
Коко, значи ще те попитам само едно нещо. Знаеш ли преди 500 години какво са смятали уяените тогава за земята и всичко останало. От къде си толкова сигурен, че и сега не е така ? Никога не можем да кажем със сигурност според физика, астрономия и прочие, кое е възможно и кое не. Аз съм убеден, че има извънземни и също така съм убеден, че има добронамерени, но има и такива, които са войнолюбиви, както на Земята има добри и лоши хора, така и при тях ще е същото.
2
0
selin4eto
selin4eto
26.05.2011 14:11
Ако краят на света дойде, ще отидем на новата планета и ще живеем там. Казвате си, еми ние докато стигнем ще сме мъртви, а пък и няма какво да ядем докато пътуваме. Ето отговора ми, ще си запазим храна и ще си построиме гигантски космически кораб и така ще стигнем. Сигурно новата планета е по - хубава от нашата Земя. Преди няколко дена казаха, че ще е краят на света на 21.5.2011 г., но какво стана, излъгаха, че ще е краят на света. Казаха, че на Марс са открили живот, но никoй не знае дали наистина е имало или има. Винаги съм се интересувала от Вселената. Първият човек стъпил на Луната са американците. Слънцето, една голяма звезда и ние, тоест нашата планета както и всички планети се въртят около него. Звездите, които всяка вечер са на небето, всяка нощ падат и други се появяват. Само едно не ми е ясно:Всички тези факти истина или лъжа са ?
1
0
Ar
Ar
04.03.2011 17:54
Според мен е възможно да има извънземен живот, тъй като преди милярди, хиляди годин се формирала Земята и при непрекъснатото влияние на Луната се разбивали метеори и астеорди в Земята и Луната и така може да са се появили клучовите съставки на Земята и защо да не се повтори някъде другаде във Вселената.
2
2
коко
коко
20.12.2010 01:38
Напълно съм съгласен с Иван и Мария, с изключение чифтосването, тъй като са пълни глупости. Но най - вероятно, ако дойдат да бъдат с завоевателна цел. Иначе няма смисъл от толкова дългогодишно пътуване/може би хиляди години/-а за тези, които ще кажат, че може би тези извънземни могат да пътуват с огромни скорости и дори със скоростта на светлината - това са пак глупости. Напълно невъзможно е, ако сте се интересували от физика и др. наука ще го знаете.
1
1