Не Мойсей, а вятърът разтворил Червено море

Не Мойсей, а вятърът разтворил Червено море

Сцената от Библията, в която Мойсей "разцепва" водите на Червено море, може и да не е вследствие на свръхестествените му възможности, а на мощен източен вятър.

Американски изследователи смятат, че е напълно възможно силнита природна стихия да е изблъскала водите назад по начина, описан в Библията и Корана.

Описаният в Библията случай разказва, че преди около 3000 години Мойсей е извел евреите, преследвани от армията на фараона, от Египет. Мойсей и последователите му пресекли Червено море, което се е разцепило и всички преминали безопасно. Чак след това водата се сгромолясала върху преследвачите, пратени по следите им от владетеля, и ги издавила.

Компютърните симулации, част от едно по-обширно изследване за влиянието на вятъра върху водите, показват, че водната маса може да е била изблъскана толкова силно, че близката речна извивка се е сляла с лагуната на брега, обяснява специалистите теорията си пред "Ройтерс".

Такива са заключенията на екипа от Националния център за атмосферни изследвания (NCAR) и от Университета на Колорадо в Болдър.

"Симулациите съвпадат много добре с описаните в "Изход" събития. Разделянето на водите може да бъде обяснено от физиката на течностите. Вятърът е задвижил водата по начин, който е в съответствие с физичните закони, създавайки безопасен проход с водна стена от двете страни, след което рязко изпуска водните маси да нахлуят в него", казва Карл Дрюс от NCAR, ръководител на изследователския екип.

Те изучават как тихоокеанските тайфуни създават силните буреносни ветрове. Също изследват и други ефекти на вятъра върху дълбоките води.

Екипът на Дрюс дори е открил вероятно място, на което историята с преминаването през Червено море може да се е случила. Точно там, ако вятър със скорост около 100 км/час духа в продължение на 12 часа, той би могъл до измести вода с дълбочина около 1.8 - 2 метра.

"Ще се получи сух проход, дълъг около 3-4 километра и широк 5 километра. Той ще бъде "отворен" около 4 часа. Описанието на разделянето на водата наистина има своята база във физичните закони", твърдят учените.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (15)

Изпрати
Ors
Ors
28.11.2013 00:06
Биологичните,физичните и химичните закони, на които се основава живота на нашата планета са открити, описани и представени от големите учени на човечеството.И това им прави огромна чест! Но те не са ПОСТАНОВЕНИ от тях. Не са ИЗМИСЛЕНИ от тях.Ученият просто прави описание на налично съществуващото.По същият начин, не Моисей е този, който разцепва водите,защото той няма нито сила ,нито възможност да го направи.Има само ЕДИН, КОЙТО може да го направи, и това е нашият Бог.И ако е много важно КАК е направено това, то несравнимо по- важно е ЗАЩО е направено!Това обаче може да се разбере само , ако човек изучава внимателно БИБЛИЯТА, а не я чете като роман.
2
2
ангел
ангел
26.10.2013 17:20
е как така точно в този миг , когато мойсей вдига жезъла си морето се разделя и защо няма нито един удавен от народа му ? защто морето се затваря , когато последият от народа му излиза ? да не би да ги е изчислил мойсей кога ще има сблъсак на ветровете и защо в днешно време няма такива сблъсаци на ветрове ? абе тия американци направо стават смешни като вземат да ги умуват и ръсят едни , все те намират по нещо да опровергаят те са най - напреднали , те са много велика нация , която всява смут и раздории на света и се намесва където не им е работа . една 300 годишна държава си мисли че са господари на света , защо когато Русия се обади на въпреки на тяхните решения те се спират уж са велика сила ? америка е държавата на сатана тя е една от неговите оръжия ! !
3
4
стоянка
стоянка
23.10.2013 05:51
Всеки, който иска да разбере истината нека да внимателно да прочете "Изход гл. 14" и особено да обърне внимание и да расъждава върху стих 21.Тогава аз разбирам, че Господ извиква силен източен вятър, а Мойсей е един покорен и верен слуга на Господа.
3
0
стоянка
стоянка
23.10.2013 05:13
Господ може да използва и вятъра, за да спаси своя избран народ-евреите, за да ги спаси от противниците им. Лично аз вярвам, че Святия Дух е действал чрез Мойсей, за да извърши това чудо на чудесата.
1
1
сашо
сашо
21.10.2013 03:14
вие учените сте най голеите слуги на дявола всички ще бъдете наказани от бог за тези глупости които говорите и пишете има хиляди доказателства че бог съществува просто се заинтересувайте малко и се огледайте около вас самите
1
1
a
a
18.04.2013 01:44
хаха....догадки...докато историята не се повтори отново, не вярвам на никакви американски учени
0
0
darKneSS..inHeR.SoUL
darKneSS..inHeR.SoUL
06.04.2013 21:52
аз съм човек на науката, но и не отричам, че Господ съществува, Той не е човек, не е мъж, той е сила, надежда, в която хората са се уповавали в миналото, а и сега, защото са се страхували от незнанието, от това, че не са разбирали света и са си го обяснявали със свръхестествени сили! За мен Господ е надеждата и вярата в доброто и понеже много хора ще се обидят искам да кажа, че е възможно това, което учените обясняват да се е случило, но хората са били твърде невежи и са повярвали на Мойсей, пратеника на Бога!!!
3
2
Вили
Вили
20.08.2012 11:08
Вие сериозно ли вярвате на тези глупости за Божията намеса и т.н?!
И сериозно ли отричате науката?!
3
5
Асен
Асен
19.08.2015 03:29
Вили, ти сериозно ли вярваш на обяснението, че просто ей така случайно се е взел източния вятър, по същото време, което евреите са били там. Също така случайно те са преминали без нито един човек да загине и случайно веднага след тях морето е заляло само египтяните. Обяснението с вятър не е наука, а предположение, което не обяснява по никакъв начин съвкупността от всички тези "случайности" по едно и също време на едно и също място.
Вили, вярата в Бог не отрича науката, но науката обяснява как Бог работи.
2
1