Откриха нова планетарна система

Откриха нова планетарна система

Учени от Швейцария, които са работили с колеги от Франция, Португалия и други страни, твърдят, че са открили седем планети, които се въртят около една звезда, подобна на нашето Слънце. Планетарната система, според астрономите, е разположена на по-малко от сто светлинни години от Земята.

В новата планетарна система съществува поне една планета, която по размери прилича на Земята. Тя е най-малката по размери планета, разположена извън пределите на Слънчевата система.

Астрономите твърдят, че това е доказателство на тезата, че Вселената е пълна с планети, и най-вероятно има страшно много такива, които приличат на нашата.

Повечето открити планети надвишават размерите на нашата от тринадесет до двадесет и пет пъти. Само една от тях има размер, който е 1, 4 от размера на Земята.

Откриха нова планетарна система

Астрономите наблюдавали планети извън Слънчевата система през последните петнадесет години. В списъка им вече има 450 небесни тела. Много планетарни системи, които попадали в полезрението им, се ограничавали само с две-три планети, които на практика били гигантски кълба газ като Юпитер и Сатурн.

Новата планетарна система е от седем небесни тела, пет от които са съпоставими с Нептун, тъй като са от лед и скали, а горният им слой е смес от газ, водород и хелий.

Шестата планета прилича на Сатурн, а най-малката – седмата е толкова близо до звездата, че една година на нея е точно колкото един наш ден. Обикновено астрономите наблюдават планетите през призма от светлина, която се отделя от масивни звезди-прародители.

Така учените изучавали родителската звезда, известна като HD 10180. В продължение на шест години учените провели 190 измервания, като проверявали колебанията, предизвикани от гравитационните сили на съседни планети.

Колкото по-голяма е планетата, толкова по-голяма е масата й и толкова по-силно тя люлее родителската звезда. Възможно е в новата планетарна система да има още планети, съвсевм мънички.

Рейтинг

5 1
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати