Гигантски автобус пътува над колите

Гигантски автобус пътува над колите

В Китай все по-често се замислят за бъдещето на транспортните средства и за тяхното усъвършенстване с цел избягване на така тормозещите всички задръствания.

Влаковете-стрели, които пътуват от Шанхай до Пекин, пресичат селски и полски местности със скорост 320 километра в час. Неотдавна специалистите от Дженеръл Мотърс разработиха специално за шофьори-китайци миниатюрен градски автомобил.

Той е изключително удобен за паркиране и лесно се провира между другите коли в задръстванията. Неотдавна обаче една от китайските компании създаде нещо наистина уникално.

Тя е проектирала огромна машина, която се нарича трансграничен автобус. В основата си това е просто огромен автобус, той много прилича на влак върху гуми.

Но специфичното за него е че е ужасно висок – височината му достига 6.50 метра. Така огромна височина е постигната с цел автомобилите да могат да се шмугват под него.

Широчината на автобуса е точно колкото заема една лента от шосето. За да се избягнат задръстванията, създателите на трансграничния автобус се надяват да поберат в него възможно повече хора.

Без да става конкуренция на основния градски транспорт, трансграничния автобус ще го допълни, твърдят създателите му. Но отсега е ясно, че това ще е най-щадящият за градски условия превоз.

Председателят на борда на директорите на компанията-производител Сонг Йозху твърди, че техните автобуси ще намалят задръстванията на територията на страната до 30 процента.

Като се движи средно с 30-40 километра в час, автобусът ще може да побере 1200 пътници. Освен това новото транспортно средство ще осъществи икономия от 860 тона гориво годишно.

Това ще намали с 2640 тона изхвърлянето на въглероден двуокис в атмосферата. Трансграничният автобус ще бъде нещо като електромобил, като отчасти ще работи за сметка на слънчеви батерии.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати