Тайната на смелостта е разкрита

Тайната на смелостта е разкрита

Американски учени твърдят, че са открили тайната на преодоляването на страха. Това приближава науката към възможността за създаване на лекарствен препарат, който ще направи хората по-смели.

Специалистите твърдят, че когато човек извършва някаква смела постъпка, активно се включва част на мозъка, която се нарича област на предната част на поясната гънка.

Учените твърдят, че това откритие ще помогне за разработка на методи за лечение на психични разстройства, свързани с неспособността на хората да преодолеят страховете си.

Специалистите провели експеримент, като разделили доброволците на две групи – едните се страхували от змии, а другите – не. В експеримента участвала и неотровна змия, а именно смок, както и плюшено мече.

Участниците в експеримента трябвало да преодолеят страха си и да се приближат до клетката със змията или, ако не могат да го направят, да се отдръпнат възможно най-далече.

В контролния експеримент змията били заменена с мече. По време на експеримента се правело сканиране на мозъчната дейност. То показало различни форми на активност на мозъка, когато човек се поддавал на страха, както и когато го преодолявал и проявявал смелост.

Предната част на поясната гънка на мозъка се активирала, когато човек действал въпреки страха си. Активацията на слепоочната част на мозъка намалявала.

Според учените това е свидетелство за наличието на мозъчни процеси и механизми, които поддържат работата на интригуващи аспекти на човешкото поведение – способността за действие по собствена воля въпреки страха и проявяването на смелост.

Това означава, че съществува възможност на манипулиране на специфичната част на мозъка, която отговаря за преодоляването на страха. А това, според учените, е истинска революция в психологията.

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати