Ще произвеждат енергия и от хора

Ще произвеждат енергия и от хора

Запасите от нефт и метал на Земята рано или късно ще свършат окончателно. На дневен ред ще излязат биологоическите организми, пророкуват учени.

Те са способни да възпроизвеждат себеподобни, значи на практика са абсолютно безсмъртни. В момента се разработват куп проекти за разработване на алтернативни източници на енергия, основани на биотехнологии.

Оказва се, че енергия може да бъде получена от растения, органични отпадъци и от живи същества. Специалисти от Американската организация за изследване на селското стопанство използват в качеството на гориво прочутите гъби шитаки.

Дървесните гъби шитаки, които растат в Югоизточна Азия, се продават като голям кулинарен деликатес. Те имат фермент, който бързо разгражда дървесината и извлича от нея хранителните вещества.

Учените са модифицирали гена, който отговаря за изработката на този специален фермент. Той има способността да разгражда не само дървесината, но и различни биологични отпадъци.

Ще произвеждат енергия и от хора

На базата на този фермент може да бъде получен етанол, който да служи като гориво. Изследователи от Държавния университет в Охайо са намерили начин да превърнат в гориво яйчените черупки.

В основата на яйчените черупки влиза калциевият карбонат, който при нагряване се превръща в калциев оксид. Той има уникалната способност да поглъща въглеродния двуокис.

Немският фермер Кристиан Кох е изобретил апарат, в който се слагат биологични отпадъци, които включват дори бурените от градината. Съдържанието на варела се нагрява до 300 градуса и сместа започва да отделя въглеводород.

С помощта на катализатор те се превръщат в дизелово гориво за автомобили. Неотдавна американска компания разработи метод за получаване на електроенергия от дървета.

Ако дървото няма листа, напрежението на електрическия ток дори е по-голямо, отколкото ако има листа. Зарядът на ток е слаб, но е достатъчен за зареждане на батерията на мобилен телефон.

Японски учени пък изобретиха устройство, което може да генерира електричество от човешка кръв. За източник служи консумираната от човека храна. Мощността на човека-батерия не може да превиши 100 вата.

С такава енергия може да се запали електрическа крушка, но ако тя се вгради в живия организъм. Така човекът-лампа би могъл да осветява пътя на тъмни места.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати