sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Популярни украински суеверия

Популярни украински суеверия

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k9332
Популярни украински суеверия
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Проучвания показват, че всеки трети човек в Украйна се вълнува от поверия, които сигурно звучат абсурдно на хората от западните страни.

Суеверията проследяват езическото минало на украинския народ. Защото именно чрез преданията и легендите някога хората са се опитвали да си обяснят много явления.

По-долу ще се запознаете с някои украински суеверия, които със сигурност ще ви напомнят на поверията в България.

Не подсвирквайте у дома

Забраната за подсвиркването у дома е от най-популярните украински суеверия. Вярва се, че това причинява безпаричие.

Почукване на дърво

Хората в Украйна чукат по дърво, за да се предпазят от лош късмет и зложелатели. Мнозина се чукват по главата, ако няма дървена повърхност около тях. Наследено е от предците на този народ. В древни времена смятало, че чрез дървото докосват Исус, който е разпнат на кръст, направен от дърво. По този начин се чувствали предпазени от злини. Защо ритуалът трябва да се направи три пъти? Защото три е свещено число за християнския свят. Подобно поверие, както знаем, съществува и в България.

Не подавайте нищо през прага

Има украинско суеверие, което гласи, че никога не бива да подавате нищо през прага. Оказва се, че в древността прахът на техните предци е бил погребан под прага на жилищата. Обитателите на дома се опитвали да не ги безпокоят и отказвали да подават предмети през него. По същата причина хората не бива да седят на прага или да стъпват по него.

Не давайте часовник като подарък

Популярни украински суеверия

Това старо украинско поверие идва от Китай, където подарък под формата на часовник е препратка към погребение. Украинците, от своя страна, свързват стрелките на часовника с остри предмети. Ако подарите часовник на някого, може да се скарате. Но ако случайно пък на вас си подарят часовник, задължително дайте на дарителя монета - сякаш сами сте купили часовника. Така гласи поверието.

Не яжте храна от нож

Друго украинско поверие гласи, че ще станете агресивен и гневен този, който яде от нож. Истина е, че ножът има свещена символика. Това е не само оръдие на труда, но и инструмент за защита. Такъв силен магически предмет налага специфично отношение, уважение и най-вече предпазливост. Иначе може да разгневите духовете. Или просто можете да се нараните по невнимание.

Не разсипвайте сол на масата

Много отдавна в Киевска Рус солта се смята за символ на лукс, не всеки може да си позволи и да я притежава. Особено уважаваните гости са посрещнати с хляб и сол, както и в България. Ако гостът разпилее солта, това се счита за неуважение към домакините. Според поверието, разсипете ли сол на трапезата, чакат ви проблеми с близките.

Поседнете преди пътуване

Популярни украински суеверия

Тази част от украинската култура произхожда от езически времена, когато се е вярвало, че домашните духове могат да се опитат да си върнат обитателя на дома, проваляйки пътуването му. Да седнеш е начин да ги объркаш, като се преструваш, че никой никъде не отива. По този начин духовете ще се успокоят и ще пуснат хората да излязат навън благополучно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати