Защо фигурката на куче е мощен амулет за дома?

Защо фигурката на куче е мощен амулет за дома
Снимка: bhere/pixbay.com

Крилатата мисъл, гласяща, че за всеки човек домът му е неговата крепост не е случайно хрумване. Това е мястото, където градим и осъществяваме плана на живота си. Уютът, спокойствието и защитеността на това пространство са особено важни.

В най-дълбока древност защитата на тази така важна лична територия се е осъществявала с помощта на амулети за дома, талисмани и всякакви магически предмети, които не просто го отличават и обозначават като притежание на някого, но го и пазят от злонамерено вмешателство. Предмети, отличаващи се с нещо от всички подобни, растения, намерени в природата, или изработени специално фигурки са запълвали богатите колекции от лични защитни средства за човека, както и за неговия дом.

Днес мощен амулет продължава да бъде скритият личен страж, охраняващ енергийното пространство на дома. Само фигурките неимоверно много са увеличили разнообразието си. Тези, изобразяващи свещени животни, продължават да имат водещо място, поради силната взаимна връзка между човешкия и животинския свят, която не е прекъсвана във времето.

Сред фигурките на животни, използвани като амулети, са откроява фигурката на куче. Присъствието на подобен амулет като пазител на дома няма нужда от обяснение. Животното винаги е било символ на храброст и мъжествена защита. Какъв по-благонадежден пазител на живота, имуществото и благосъстоянието от най-добрия приятел на човека.

Фигурките на кучета са символ и на справедливост и вярна служба, доказани векове назад в общуването с човека. Лоялността е ценно качество, а кучето го притежава в най-висока степен. Затова олицетворява защитата на семейството и гарантира на енергийно ниво високата стабилност на семейните отношения.

Безспорно това е един от най-силните амулети за дома, който ще защити своя собственик, ще го предпази от недоброжелателни вмешателства в личния му свят, какъвто е домът му и ще допринесе за процъфтяването на семейството.

Китайската традиция на амулетите, намерила израз в защитните символи на Фън Шуй, също отделя особено внимание на фигурата на кучето. Там са особено популярни кучетата Фу. Тези амулети представляват две кучета, символизиращи мъжкото и женското начало.

Статуя на куче

Те се поставят от двете страни на входа на къщата. Мъжкото куче Фу е фигурка на животно, което държи кълбо под едната лапа, а женското държи малко кученце под лапата си. Кучетата Фу са много силни пазители в Китай на дома и затова често ги поставят на стража пред дома или офиса. То е сред най-добрите талисмани за дома, заедно с окото на Назар, подковата и четирилистната детелина.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати