sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Мистични Места»Откриха най-мъртвото място на Земята! Виж го

Откриха най-мъртвото място на Земята! Виж го

Откриха най-мъртвото място на Земята! Виж го

При изследването на планетите за наличие на живот един от водещите критерии винаги е бил наличието или липсата на вода.

Така, ако при изучаване на дадена планета на повърхността ѝ са били откривани следи от вода, според учените това винаги е било достатъчен критерий за допускане на потенциално обитание.

Но, както се оказва, наличието на вода не може да е достатъчно условие за наличие на живот, защото не само в Космоса, но и тук на Земята има места, които са лишени от каквито и да било следи от живот въпреки наличие на вода там.

Автори на сензационното откритие са група учени от Париж, които са изследвали едно странно място на планетата ни - долината Далол в Етиопия.

В рамките на проведеното от тях изследване ти са взели проби от водата в езерата, намираща се във вулканичната долина.

Тези иначе невероятно красиви езера съдържат вода с много високо съдържание на сол. Освен това водата е наситена с магнезий и е с температура от около и над 108 градуса по Целзий (или над 226 градуса по Фаренхайт).

Долината Далол е част от т.нар. Афар депресия /виж галерията/ и официално е едно от най-горещите и най-негостоприемни места на планетата. Водите на термалните езера са над десет пъти по-солени от морските, освен това те са наситени с големи количества желязо и магнезий, а ph-то им е далеч извън всякакви скали.

Всички тези условия правят съществуването на какъвто и да е живот там напълно невъзможно. В подобен суров хабитат не е в състояние да оцелее нито един жив организъм, не би могла да оцелее нито една жива клетка.

Резултатите от изследването на долината Далол от френските учени са публикувани в авторитетното списание Nature Ecology & Evolution.

Животът обаче винаги ще намери начин да продължи съществуването си.

Затова говори и друго откритие на същите учени, които все пак са успели да намерят в близост до долината следи от живи организми - основно едноклетъчни археи - микроорганизми, подобни на бактериите, при които липсва обособено клетъчно ядро.

Има хора, които обаче оспорват последното откритие на френските учени и смятат, че откритите археи всъщност не обитават земите в близост до Далол, а са донесени там от посетители или туристи, дошли да разгледат това удивително късче от планетата Земя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати