Предмети и талисмани за защита срещу всяко зло

амулети

От древни времена човекът се стреми да се запази от въздействието на зли сили, за каквито са се смятали най-вече природните катаклизми и житейските трудности и нещастия, а по-късно военните конфликти или дългите отсъствия от родното място заради наложителни пътувания.

За тази цел хората започнали да изработват или намират и пазят предмети, с които смятали, че ще постигнат защита за себе си и своите близки. Наричали тези дребни предмети тотеми, амулети, талисмани, но става въпрос за вещи с едно и също предназначение.

Тайнствените пазители според представите притежават магически сили, имат свръхестествени способности. На арабски ги наричат амулети, което просто значи нещо, което е закачено на врата, висулки. Предназначението им е да осъществят връзка между този, който притежава амулета и силите, заложени в самия предмет.

Внушението е основната сила на предмета всъщност, тъй като притежателят му вярва в своята неуязвимост, докато го носи. По същността си тези вещи могат да бъдат украшения с всякакви символи, които се дълбаят или гравират върху материали от рода на дървото, метала, костите, раковините, кристала и други.

талисман

В древен Египет за най-силни защитници срещу злото се смятали амулети с изображения на боговете, а юдеите залагали на геометричните фигури, но гравирали и имената на ангели и божието име.

В българската традиция амулетите и талисманите имат своето важно място, както навсякъде по света. Служат както за украса, така и за предпазване от зли сили, урочасване и болести.

Най-старите амулети са правени от растения, билки или части от кората на дърветата. Предназначени са най-вече за защита на жените и децата, които са особено уязвими при нещастия. Срещу магии се използвало киченето с цветя, заради убеждението, че техният аромат гони злото.

В по-късни етапи в развитието на вярванията започват да се използват и други предпазни средства срещу лошо стечение на обстоятелствата. Това са предмети, свързани със земеделската работа и скотовъдството. Християнството заменя езическите символи с християнски. Кръстът се смята за особено силна защита.

За защита на дома особено актуална е солта. Поръсването на прага, ъглите на стаите, около леглата се смята за достатъчно силно средство, тъй като кристалната структура на солта я прави силен енергиен защитник. Бродериите имат същата функция, а освен това успокояват нервите и са добро средство срещу стреса. Най-силна защита получаваме от тези предмети, които сме изработили сами.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати