Предмети и талисмани за защита срещу всяко зло

Предмети и талисмани за защита срещу зло

От древни времена човекът се стреми да се запази от въздействието на зли сили, за каквито са се смятали най-вече природните катаклизми и житейските трудности и нещастия, а по-късно военните конфликти или дългите отсъствия от родното място заради наложителни пътувания.

За тази цел хората започнали да изработват или намират и пазят предмети срещу зло, с които смятали, че ще постигнат защита за себе си и своите близки. Наричали тези дребни предмети тотеми, амулети, талисмани, но става въпрос за вещи с едно и също предназначение.

Тайнствените пазители според представите притежават магически сили, имат свръхестествени способности. На арабски ги наричат амулети, което просто значи нещо, което е закачено на врата, висулки. Предназначението им е да осъществят връзка между този, който притежава амулета и силите, заложени в самия предмет.

Внушението е основната сила на предмета срещу всякакво зло всъщност, тъй като притежателят му вярва в своята неуязвимост, докато го носи. По същността си тези вещи могат да бъдат украшения с всякакви символи, които се дълбаят или гравират върху материали от рода на дървото, метала, костите, раковините, кристали и други.

В древен Египет за най-силни защитници срещу злото се смятали амулети с изображения на боговете, а юдеите залагали на геометричните фигури, но гравирали и имената на ангели и божието име.

В българската традиция амулетите и талисманите имат своето важно място, както навсякъде по света. Служат както за украса, така и за предпазване от зли сили, урочасване и болести.

Най-старите талисмани срещу зло са правени от растения, магически билки или части от кората на дърветата. Предназначени са най-вече за защита на жените и децата, които са особено уязвими при нещастия. Срещу черни магии се използвало киченето с цветя, заради убеждението, че техният аромат гони злото.

В по-късни етапи в развитието на вярванията започват да се използват и други предпазни средства срещу зло. Това са предмети, свързани със земеделската работа и скотовъдството. Християнството заменя езическите символи с християнски. Кръстът се смята за особено силна защита.

За защита на дома особено актуална е солта. Поръсването на прага, ъглите на стаите, около леглата се смята за достатъчно силно средство, тъй като кристалната структура на солта я прави силен енергиен защитник. Бродериите имат същата функция, а освен това успокояват нервите и са добро средство срещу стреса. Най-силна защита получаваме от тези предмети срещу зло, които сме изработили сами.

Предмети и талисмани за защита от всяко зло

Талисмани срещу зло

Интересно е какви талисмани имат в различните части на света. Нека разгледаме някои от най-употребяваните предмети за предпазване от лошо влияние.

Жълъди

Викингите са държали жълъд на перваза на прозореца, така че да предпазват къщата от мълнии, която изпраща бога на гръмотевица Тор. Сред други народи има схващане, че ако държите жълъд у дома, той ще пази цялото семейство от зли духове.

Кестени

И като заговорихме за жълъди у дома с цел предпазване от негативна енергия, не можем да не споменем и кестените. Те са познати с лековитите си действия, но освен всичко друго са своеобразен талисман срещу всяко зло.

Крокодилски зъби

Според религиозните вярвания на някои африкански нации зъбите от крокодил помагат да спечелят при хазарт. Огърлица с крокодилски зъби е и средство за предпазване от зли сили.

Бамбук

В азиатските страни те могат да получат бамбукова издънка безплатно. Смята се, че носи късмет на собственика. И според ученията по Фън Шуй, ако поставите саксия с бамбукови издънки в източната част на стаята, това ще подобри циркулацията на енергията ци. Освен всичко се вярва, че бамбукът носи късмет на дома и неговите обитатели. Защитава ги от лоши очи и неуспехи.

Триъгълник

Триъгълник - сред най-често срещаните символи на защита, който изразява стабилност и сила. В допълнение, той представя трите етапа на жизнения цикъл: детството, младостта, старостта. Предметите с триъгълна форма защитават дома от всяко зло.

Щурец

Той се смята за символ на късмета в много азиатски култури и от американските индианци. Щурецът защитава къщата и цялото семейство.

Бръмбар скарабей

Бръмбарът се е считал за свещено животно в древен Египет и талисманите, в които е представен, са били високо ценени. Това насекомо е олицетворено от изгряващото слънце в древноегипетската култура и е било свързано с прераждане и трансформация.

Статуи на лъвове

Статуите на лъвове пазители могат да бъдат намерени в много азиатски страни, особено в Китай. Най-често те се поставят по двойки близо до главния вход на богати къщи, храмове или дворци, за да предпазят собствениците от намесата на крадци и разбойници.

Подкова

Талисмани за късмет

Подковата е универсален талисман за добър късмет и защита на енергията у дома. Конете от хиляди години се считат за силен помощник на човека - вероятно защо подковата се разглежда като нещо, което може да помогне и да донесе късмет на собственика. В много къщи в различни страни над вратата можете да видите подкова, която все още служи като талисман срещу всякакви нещастия.

Анкх

Това е древен символ, използван дори от фараоните на древен Египет, които го носели като символ на вечния живот. Много древноегипетски рисунки илюстрират египетски богове, които с помощта на Анкх дадоха на хората отвъдния живот.

Буда

От всички образи на Буда тези, които носят особено голямо богатство, са неговите смеещи се фигурки. По препоръка на Фън Шуй статуята на смеещия се бог трябва да бъде поставена в западната част на къщата и тогава тя ще ви даде добро здраве и просперитет. А и ще ви пази.

Котешко око

Мнозина смятат, че този скъпоценен камък предпазва от лоши очи и премахва трудностите в живота. Някои хора обичат да го носят като талисман при игри на хазарт, вярва, че ще привлече късмет и предпазва от големи загуби.

Стар ключ

В азиатските народи битува вярването, че старите ключове отварят врати към богатство и здраве. Три стари ключа пък пазят всички обитатели на дома от лоши очи и несполуки.

Слон

Слонът е символ на мъдростта. Той ще ви пази от взимане на лоши решения. Фигурка на слон в дома помага сред обитателите да цари хармония, любов и разбирателство.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати