sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Предсказания и Пророчества»Пророчествата на свети Данаил

Пророчествата на свети Данаил

Пророчествата на свети Данаил
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Всяка година на 17 декември Християнската църква чества празника на един от светиите в календара - свети Данаил, или както звучи в по-старите варианти името му - Даниил. Той се смята за един от четиримата големи пророци /Исая, Йеремия, Йезекил, Даниил/.

Какво се знае днес за пророка Даниил?

За него се знае, че произхожда от царски род, отведен е още като момче във Вавилон заедно с други пленени юдеи. Там получава добро образование и служи в царския двор. Приема християнството, но да бъдеш християнин в античните езически времена, не е безопасно и много християни са пострадали за вярата. Не прави изключение и свети Даниил, който попада в тъмница в Египет и изтърпява мъчения заради вярата си. Даниил умира в резултат на издевателствата над него, но Светата Църква го обявява за светец.

Освен че е свят човек, Данаил е известен повече като пророк. За дарбата му да вижда в бъдещето се казва, че е получена от самия Бог, който му открива бъдещето на света. Свети Данаил тълкува сънищата на владетеля Навуходоносор и всичко, което пророкува, е описано в Книгата на пророк Даниил.

Пророчествата на Даниил за съдбата на света

Книгата с пророчества на Свети даниил

От тази малко известна, но забележителна книга идва и един много известен днес израз за Колоса на глинени крака. Това видение е част от сънищата на Навуходоносор, изтълкуван от пророка. Даниил тълкува нощното видение на Навуходоносор за великана, който се състоял от различни части: от злато, сребро, мед, желязо и глина, като метафора на различните епохи на човечеството.

Сънят описва Вавилон като златното царство и следващите го епохи на среброто, медта, желязото и накрая странното царство, крехко като глина. След него Даниил пророкува, че ще дойде царството на съгласието, мира и любовта между хората.

Днес, от дистанцията на времето, хората се опитват да сравнят пророкуваното с историческата истина. И откриват много съвпадения.

Златното царство на Вавилон в сънищата на Навуходоносор отстъпва мястото на сребърното. През 539 година преди Христа Вавилон е превзет от персийския цар Кир, а по-късно и персите са прогонени от Александър Македонски.

В пророчествата се разказва и за следващо, желязно царство. Днес то се асоциира с Римската империя. Мощта на новия световен хегемон, основана на подчинение и железен ред, получава сполучливо сравнение от Даниил като железен звяр, бездушен и страшен.

Пророчествата на свети Данаил

Петото царство е описано като разделно, краката му са на места от глина, другаде от желязо. То наподобява сегашния световен ред с неговите железни и глинени части. Остава да разберем какво предсказва Даниил за гибелта на глинения колос.

За края на петото царство на глинения колос Даниил сочи точни цифри. Той нарича тази епоха време на мерзост, която докарва запустение, и сочи, че тя ще рухне. Датата може лесно да се пресметне с дадените от Даниил цифри. Получава се 2039 година. Това е нашето съвремие. Даниил не посочва как точно ще бъде разбит Колосът, но казва, че той ще остане завинаги в миналото.

Към пророка Бог отправя и своето послание, а именно да скрие Книгата, докато дойде време тя да бъде разбрана докрай.

Пророчествата на Свети Данаил за последните времена звучат по-оптимистично, отколкото виденията за края на времето от други предсказания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#239670
Даниил(Бог е мой съдия) е еврейски пророк, не християнски светец.
0
0