Учени разработват лазерен пътеводител за извънземни към Земята

Лазерен пътеводител за извънземни към Земята

Човечеството е способно да изгради лазер, който да изпраща сигнали към извънземните разузнавателни средства. Нова статия, публикувана на 5 ноември миналата година в Астрофизикъл джърнъл, информира, че човечеството може да изгради инфрачервен лазер, който да е достатъчно горещ и ярък, за да го засекат директно в близките екзопланети. Според авторите на статията евентуалните извънземни учени на близките светове могат лесно да го засекат, ако технологията, с която разполагат е напреднала колкото нашата.

Според групата учени от Масачузетския институт по технологии (МИТ), разработили бъдещия лазер, ако им бъде разрешено да го построят, той ще бъде с дължина 100 метра и 30 метра диаметър. Устройството ще се нуждае от 2 мегавата електроенергия, за да работи.

Не е ясно дали извънземните незабавно ще разпознаят лазера като сигнал от интелигентни форми на живот, заяви Джеймс Кларк – доцент по астрофизика в МИТ и автор на статията. - Това със сигурност ще привлече вниманието, добавя още той.

Основното предизвикателство за изграждането на извънземния лазерен фар е, че Земята не е сама в Космоса. Тя е сравнително малка и е една от осем планети, които обикалят около звезда, много по-ярка, отколкото всяка лазерна цивилизация би могла да произведе. От гледна точка на чужд астроном на стотици светлинни години цялата човешка цивилизация и всеки инфрачервен източник, който тя може да произведе, ще бъдат заглушени от гигантския бял източник на светлина, какъвто е Слънцето.

Целта на лазера не е да се създаде фар в тъмнината, които извънземните лесно да забележат. Вместо това, обясняват авторите, би било да направим нашето слънце да изглежда достатъчно странно от чужда перспектива, за да се погледне отново.

Извънземни

Ако извънземните открият сигнала и разберат неговото значение, може да е възможно да се създаде комуникационен канал чрез лазери със скорост на предаване на данни до 2 Mbps (мегабита в секунда). Това е подобно на бавна модерна интернет връзка. Разбира се, ще има забавяния от десетилетия между изпращането и получаването на съобщения, благодарение на скоростта на светлината.

На по-големи разстояния от Земята лазерът може да се използва за излъчване на по-прост, обобщен сигнал – нещо от рода на Хей, ние сме тук! Той ще бъде чут на максимум 20 000 светлинни години – или до няколко околни звезди на Млечния път.

След излизането на статията в интернет пространството се разрази засилена дискусия доколко е нужно създаването на подобно устройство и доколко е удачно показването на местоположение на Земята на други евентуално много по-развити (и враждебни) цивилизации. За справка всеки може да гледа още веднъж популярния филм Денят на независимостта например.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
16.03.2019 21:20
drasti niq sme tuka pise ti peter7 podavam na ultrakusi vulni s cestota na signala 2 megabita v sekunda v radius ot 20 000 svetlinni godini Петьо djedaite se vkluciha i te se cudqt dali zemqta e ploska ili krugla na djedaite glavite cuh ce sa bili krugli a na nas zemlqnite glavite ni se cudq kakvi sa
514
13