Отмъщението на буковите дървета! Предсказват ли екокатастрофа?

Букова гора

Не всички дървета са еднакви, поне не в очите на човечеството. С течение на годините, тъй като човешките нужди доведоха до развитието на дърводобивната промишленост, някои дървета бяха пренебрегнати в полза на икономически по-полезни видове. Може би най-пренебрегнатият дървесен вид е буковото дърво – гигант сред растителния свят, който отдавна е недолюбван от производителите на мебели и подови настилки, които предпочитат по-икономически изгодните клен и бреза.

Според първо по рода си 30-годишно изследване на Университета в Мейн и университета Пърдю публикувано в Journal of Applied Ecology, пренебрежението към буковите дървета е довело до изключително странен дисбаланс във фауната на Северна Америка до степен, която може да доведе до непредвидени последици

Проучването, което е проследило моделите на растеж на дърветата в североизточните части на САЩ и югоизточна Канада, показа, че буковите дървета стават все по-разпространени с помощта на промените в температурата, предизвикани от климатичните промени.

Учените не са сигурни какво точно води до внезапен бум на букови дървета.

Дърводобив

На този въпрос няма лесен отговор. Има много хора, които блъскат главите си в опит да дадат обяснение, казва Аарон Вайцител, доктор по физика в университета в Мейн, професор по биометрични данни и моделиране на горите и съавтор на изследването.

Бъдещите условия на околната среда изглежда са в полза на бука и той ще става все по-разпространен, като това може доведе до неестествено измиране на много други растителни видове. То няма да е причинено от естествената еволюция, а от климатичните промени, за които сме виновни ние, хората, казва още докторът.

Анализирайки данните за състава на горите, събрани от Службата по горите на САЩ между 1983 и 2014 г. в Мейн, Ню Хемпшир, Ню Йорк и Върмонт, изследователите забелязали значителна промяна в дела на дърветата, съставляващи горите в този регион. Те са били съставени еднакво от американски бук, клен и бреза. Сега броят на захарния клен, червения клен и брезите е намалял, докато броят на американския бук (Fagus grandifolia) се е увеличил.

Единственото обяснение на тази промяна, което предлагат изследователите, е, че по-високата температура и валежи в региона, причинени от изменението на климата, имат нещо общо, споделя още доктор Вайцител.

Букова гора

Ясно забележимата промяна в състава на видовете в горите на бук-клен-бреза в североизточната част на САЩ е процес с несигурни последици за бъдещата структура и функциониране на екосистемите в региона, се казва в заключението на научното изследване.

Новопридобитото доминиращо положение на американския бук ще се отрази до голяма степен на дървообработващата промишленост, смятат експертите. Много по-страшна обаче е възможността за масовото разпространение на букова болест. Тя убива младите букови дървета, които на свой ред се заменят с по-нови, по-млади букове, които също се поддават на същата болест. Това потенциално води до създаването на мъртви зони в горите и дори тяхното пълно изчезване поради доминиращото присъствие на този дървесен вид. Това вече може да доведе до истинска екологична катастрофа в изследвания район.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати