Безценният диамант Санси, донесъл смърт на собствениците си

Безценният диамант Санси, донесъл смърт на собствениците си

Не е ясно дали заради великолепната им красота или заради високата им цена, но почти всеки голям диамант е свързан с невероятна съдба. Такава има и диамантът Санси, станал отговорен за смъртта на собствениците си и дори за Френската революция.

Според легендата диамантът е намерен от индийския търговец Джагатунга в пролома Адамас, Индия. Местните отлично знаели, че дъното на клисурата е пълно със скъпоценности, но се страхували да се спуснат в нея, защото вярвали, че там виреят тъмни сили.

Джагатунга обаче не се страхувал от предупрежденията на местния фолклор и и изпратил слугите си в търсене на брилянти. Така е бил открит мистериозния диамант Санси.

От ръцете на търговеца той попада при местния владетел Гиас-ад-дин Туглак шах. По случай рождения му ден неговият син решава да го почете с ротонда с огромен златен купол. Когато строежът бил завършен, шахът минал тържествено по ротондата, но конструкцията не била достатъчно издръжлива, огромният купол паднал и го премазал.

Диамантът бил препродаван, а през 15 век стига в Европа. Купен е бургундския херцог Крал Смели, който обработва във формата на круша и му поставя 32 фасети. Украсил е шлема си с него и се казвало, че блясъкът му заслепявал враговете.

Но щастието му не продължило дълго и през 1477 година Карл Смели загива в битка. Диамантът Санси е откраднат от обикновен войник и продаден на местен свещеник. Няколко дни след това войникът е пребит от смърт, а от страх, че скъпоценният камък ще му донесе нещастие, свещникът го продал, но и той починал.

Прокълнатото бижу попаднало в колекцията на френския дипломат Никола дьо Санси, който дава името си на безценния диамант. Той го продава на английския крал Джеймс I. Половин век по-късно диамантът е изпратен като подарък на френския крал Луи IV.

Кралят-слънце измисля и приказна история около диаманта и бедите, които е донесъл на собствениците си. На придворните той казва, че диамантът е бил намерен от роб, който се опитал да го продаде на местния раджа. Но раджата взел бижуто и изгонил роба. Затова роба проклел диаманта и всеки, който се опитвал да го вземе със сила, неизбежно го стигала смърт.

Дълги години камъкът е украсявал короната на френските крале, докато един ден Мария-Антоанета не пожелала да украси ветрилото си с него. Смята се, че заради това пренебрежение династията на Бурбоните били наказани с Френската революция, на която всеки един от тях бил обезглавен.

След революцията всички притежания на аристократите били изложени на показ, включително и диамантът Санси. Народът решил, че вече кралските бижута му принадлежат, и ги взел. Една вечер диамантът е откраднат от Париж и изчезва за няколко десетилетия.

Безценният диамант Санси, донесъл смърт на собствениците си

40 години по-късно френският бижутер Марион заявил, че знае неговото месторазположение и привлякъл силния интерес на потенциални купувачи. Най-упорит е бил руският милионер Демидов. Той се разделил със солидна сума, за да разбере, че диамантът се намира при херцогиня Бери.

Тя обаче отказвала да го продаде, тъй като по нейни думи ѝ бил подарен от скъпата ѝ приятелка Мария-Антоанета. Но Демидов я убеждава, че именно с този диамант иска да предложи брак на годеницата си Аврора. Херцогинята се разчувствала от романтичната история и решила да се раздели с диаманта.

Демидов поръчва красив годежен пръстен за своята любима, но след сватбата двойката решава да се раздели със Санси. Така отново той е препродаван няколко пъти до 1978 година, когато негов собственик става музеят Лувър и днес може да се види там в галерия Аполон.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати