Фредерик Шопен и Жорж Санд - тайните, скрити зад голямата любов

Фредерик Шопен и Жорж Санд - тайните, скрити зад голямата любов

Любовта между композитора Фредерик Шопен и писателката Жорж Санд е издържала 14 години. Известна е с борбата между характерите на двамата творци и е белязана от сянката на туберкулозата. Но всичко започва на един прием в Париж.

Още с пристигането си от Полша, Шопен се превръща в един от най-желаните гости на всички балове и приеми. Млад, талантлив и изтънчен - идеалният зет за всеки парижки аристократ. Първата среща между него и Санд се случва в дома на Мари Даголд- любовницата на композитора Ференц Лист. Жорж Санд имала връзка с Лист. След раздялата двамата запазили приятелски отношения.

Писателката е родена по името Амандин Дюпен, но пише под мъжки псевдоним. Облича се с панталони, носи високи ботуши и пуши цигари, защото според нея живеем в свят, в който само мъжете са истински свободни. Имала скандална слава. Развод с барон Дудеван, от който има две деца - момче и момиче. Имала афери с доста известни и талантливи мъже и любовни отношения с една жена- актрисата Мари Дювал.

На първата им среща Шопен не я харесал - била облечена в мъжки дрехи, а и чул много клюки за личния й живот. Но Санд се влюбила от пръв поглед. Преследвала го половин година из парижките салони и накрая го покорила. Фредерик развалил годежа си млада аристократка и се отдал на любовта си към Санд. Най-добрата оценка за тази връзка дава писателят Оноре дьо Балзак: " Жорж Санд преследва любовта като мъж, но вярва в нея като жена".

Фредерик Шопен и Жорж Санд - тайните, скрити зад голямата любов

В началото на връзката им Шопен е на 26 години, а Жорж на 32. Живеят погълнати от страстта си един към друг. Не са просто любовници, но и приятели, които искат да творят безсмъртни произведения на изкуството. В по-късните години от живота си Санд с горчивина си спомня, че тя била до Фредерик през всичките му творчески кризи, слушала композициите му до безкрай, треперела над всяка нота, а той дори не искал да прочете романите й. За разлика от него, тя винаги пишела сама, без депресии и без да има нужда някой да е постоянно до нея. Но едно е сигурно: двамата написали най-добрите си творби по време на съвместния си живот, вдъхновявайки се един от друг.

Един ден Шопен започнал да храчи кръв и да отслабва. Получил диагноза туберкулоза. Лекарят му препоръчал слънце и спокойствие. Затова заминали за Майорка, Испания заедно с двете деца на писателката. Майорка не ги посрещнала гостоприемно. По това време испанците били много консервативни и не можели да свикнат със Санд. За тях била нещо като вещица - носела странни дрехи, живеела с мъж без да имат сключен брак, не ходела на църква, пушела и не спяла по цели нощи, а се разхождала и пишела.

От своя страна Жорж намирала местното население за ухаещи на чесън, суеверни глупаци. Те толкова се страхували от нея, че не й продавали храна на пазара, а ако все пак й давали нещо, то било на безбожно висока цена. Френският консул им изпращал кошници с храна, за да им помогне. Тази изтънчена парижанка се принудила да гледа овца, която дояла всеки ден, за да има мляко за Шопен и децата й. По цял ден се грижила за тях, а през нощта пишела книгите си. Никога не се оплакала.

Но влажният климат влошил здравето на Фредерик и трябвало да се върнат във Франция. Сред местното население на Майорка се разнесъл слухът, че Шопен е заразно болен. Принудили ги да заплатят за всички мебели, до които са бил докоснал. Никой кораб не искал да ги качи. Накрая се смилил капитанът на кораб, който превозвал свине.

Когато се прибрали във Франция, Фредерик отишъл в провинциалното имение на Жорж. Там се почувствал по-добре. Тя му обещала, че никога няма да го изостави.

Фредерик Шопен и Жорж Санд - тайните, скрити зад голямата любов

По това време на книжния пазар излиза романът "Лукреция Флориани". Блудкава книга на автор, чието име остава незапомнено. Според Шопен главната героиня била копие на Жорж Санд - разведена с деца и командваща младия си любовник. Мъжкият персонаж, княз Карол, бил негов пародиен образ.

Героят бил описан като празноглав и "под чехъл". Композиторът не могъл да издържи на срама и напуснал писателката. Тя го молела да се сдобрят с едни от най-красивите любовни писма, писани някога. Той никога не отговорил на нито едно писмо. Болката, която й причинил, била огромна. Отнело й две години да се съвземе от внезапното му решение.

Шопен така и не срещнал друга жена. Починал от болестта си на 39 години. На смъртното си легло искал да доведат Жорж. Думите му били: "Санди ми обеща да умра в обятията й". Тя не отишла, не можела да му прости начина, по който я напуснал.

За разлика от него, Санд живяла до 82 години. Изглеждала прекрасно и любовниците й ставали все по-млади. На 60-годишна възраст всички дами в Париж й завиждали за връзката й с 39-годишен мъж. На 82 пък издъхнала в ръцете на най-добрият приятел на сина ѝ, който бил негов връстник, неин секретар и любовник.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати