Половината от нас си спомнят събития, които никога не са се случвали

Половината от нас си спомнят събития, които никога не са се случвали

мозък

Понякога, когато се наложи повторно изброяване на фактите, паметта ни може да започне да ни прави трикове. Ново изследване установи, че половината от хората на Земята са склонни да си спомнят факти и събития, които в действителност никога не са им се случвали.

Изследователи от университета в Уоруик установиха, че ако на хората им се разказват многократно измислени събития, свързани с живота им, около 50% от тях са склонни да повярват в тези неща и да решат, че те в действителност са им се случили.

Откритията поставят допълнителни съмнения относно достоверността на показанията на очевидци, използвани в съда. Теорията също така хвърля светлина върху това как хората развиват погрешни вярвания.

Като част от научното проучване, специалистите анализирали различни разкази на хора, които били снабдени с фалшиви спомени и ги смятали за свои собствени.

Повече от 400 души взели участие в осем проучвания и са били помолени да си измислят набор от фалшиви събития - като возене на балон с горещ въздух, лудории с учител в младежките години и създаване на хаос на семейна сватба. Мета-анализ на резултатите показал, че около 50 на сто от хората повярвали, в известна степен, че те в дейститвелност са взели участие в измислените събития.

Около 30% от повярвалите приели имплантираните спомени присърце и дори прибавили свои собствени детайли и подробности, като дори включили в историята и житейски случки, които са станали действително в живота им.

мозък

Останалите 20% повярвали с известна доза съмнение на чуждите спомени, но при тях процедурата на повтаряне на случките продължила с дни.

Вече знаем, че има много фактори, които влияят на създаването на погрешни вярвания и спомени. Като човек пожелае нещо много силно и постоянно си го представя, в един момент той го приема за истина.

Запознати сме с този феномен, но все още не разбираме напълно всички фактори, които водят до неговата проява, казва водещият учен в изследването д-р Кимбърли Уейд.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати