Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Подземният град Деринкую крие много тайни

Подземният град Деринкую крие много тайни

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k732
кападокия

Местността Кападокия в Турция е едно от най-загадъчните места в света, което в началото е привличало вниманието заради причудливите скални форми, образувани от взаимодействието между вятъра и вулканичната скала.

Но най-голямата мистерия е свързана с първия от мрежата с подземни градове – Деринкую, който е открит през 1963 година при строителни дейности. Работниците случайно попадат на вход към пещера, който се оказва подземен град, стигащ 85 метра дълбочина.

Подземният град е бил изграден на 13 нива, а под земята е имало около 15 000 вентилационни шахти, благодарение на които въздухът стигал и до най-ниските нива.

Открити са също религиозни стаи, хранилища, преси за грозде и конюшни. Предполага се, че градът е обитаван от приблизително 20 000 жители, но все още е неизвестно към кое от древните племена са принадлежали.

Смята се, че градът е построен през Древността, за да служи като убежище от атакуващите римляни и араби. Здравината на цялата конструкция, която се е запазила до днес, прави най-силно впечатление, а за археолозите това показва, че градът е изграждан от интелигентни хора, които имали отлични познания по архитектура.

Едно от предположенията казва, че подземният град е бил изграден от фригийците - индоевропейски народ от древни времена, живял там в периода между VII и VIII век пр. Хр.

разкопки

Историците обаче подкрепят теорията, че градът принадлежи на Мидийското царство, което се простирало между Иран, Северна Месопотамия и източната част на Мала Азия.

Според други вярвания подземната мрежа е била изградена от хетите – воини, споменавани и в Библията.

В близост до този впечатляващ подземен град са открити още 200, като 4 основни тунела те се свързвали с най-големия от тях – Деринкую.

Из повечето градчета тече прясна питейна вода, има отделни жилища, кладенци, магазини, гробища и специални отвори за бягство. Входът се е защитавал от масивна кръгла скала, която можела да се отваря само отвътре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest