Мистериите на древна Австралия, които изумиха света

Австралия

Историята на Австралия преди идването на европейските колонизатори доскоро бе почти непозната. В научните среди дори се смяташе, че докато цивилизацията се е развивала в останалите части на света, някак е пропуснала да пусне корени на Червената земя. Нови археологически разкопки обаче показаха, че това далеч не е така и наскоро разбулените мистерии на Австралия изумиха света.

Каква е връзката между Австралия и Амазония

Аборигенските племена са едни от най-древните в света, но никой не знаеше откъде точно са дошли. Изследвания на генома на племената, живеещи и до днес в Амазония, обаче показаха, че съществува тясна връзка между тях и хората, заселили Австралия преди десетки хиляди години. Как обаче това е станало, учените все още нямат обяснение.

Австралийският Стоунхендж

Стоунхендж в Англия е известен праисторически обект, но няколко подобни са откривани в различни части на Европа. През 1940 година обаче австралийски фермери се натъкват на подобна структура в провинция Нов Южен Уелс. Оказва се, че това е най-старата построена от човек каменна структура, датираща от палеолита. Още по-изумителен е фактът, че каменните блокове били целите изписани с непознато писмо, което до откриването на плочката от Градешница (България) се смяташе за най-древния писмен език.

Големият потоп и аборигените

Преди 18 000 години нивото на океана се повишило над 120 метра. Единствената култура, която документирала тази катастрофа, била аборигенската. Тя поддържала устната традиция за предаване на легендите повече от 300 поколения. Това е забележително постижение, защото устните традиции се променят до неузнаваемост след 800 години. Аборигените успели да съхранят миналото си с уникалния за тях процес на кръстосана проверка на легендите, която позволявала историите да останат близки до началната си форма в продължение на хиляди години.

Първата цивилизация се появила в Австралия

Дълго време аборигените били пренебрегвани от историците, когато става дума за далечното минало, но ДНК анализи показват, че аборигените от Австралия са създали най-старата цивилизация в света. Началото й се крие 75 хилядолетия назад във времето. Учените открили редица артефакти от бита, които нямат аналог в света в този период от време.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати