sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Глухите камъни крият Перперикон II

Глухите камъни крият Перперикон II

Глухите камъни крият Перперикон II

Последни проучвания на екип от български археолози твърдят, че в живописната родопска местност Глухите камъни се крие тракийски град, по-голям от Перперикон. Местността е известна със стотиците си скални ниши, вдълбани в намиращите се на мястото скали.

Археолозите се установили, че в района има следи от активна човешка дейност още от халколита преди 4000 години до късното Средновековие. В Античността Глухите камъни са приютявали едни от най-големите по нашите земи култови обекти на траките. Самата местност представлява огромни скални масиви, прорязани от дълбоки проломи.

В подножието на величествените скални образувания има скална гробница. В нея встрани от главното помещение има малка ниша с легло, която древните майстори са вкопали в стената. Встрани от гробницата има следи от второ помещение за полагане на мъртвите. Този обект все още не е достатъчно проучен. На площадката в основата на скалата са открити основите на църква от 5-6 век. Вероятно тя е изградена върху езическо светилище.

Забележителният религиозен комплекс продължава с вкопана в скалата стълба, която води до върха на скалите. На техния връх има оформен басейн. Останалите три скални зъбера са осеяни с над 200 култови скални ниши.

Според археолозите мястото, където е построен комплексът, не е избрано случайно. Гледката от върха на скалите разкрива красивата природа на Родопите на километри околовръст. За древните жители на българските земи скалните масиви били свещени.

За траките височината на скалата олицетворявала ритуала на преминаване от всекидневното към свещеното. Те смятали, че процесът на изкачване на скалите е път от материалното към духовното.

През тазгодишния археологически сезон български археолози от БАН изследваха Централния, Северния и Западния сектор на комплекса. Предстои усилията да се насочат върху Западен сектор – пространството, разположено западно от най-високата скална група.

Археолозите предполагат, че скалният комплекс бил само част от голям град, разположен в южната му част в посока река Арда. В южния край на скалите са открити основите на различни сгради, които вероятно са имали представителен вид, както и останки от крепостна стена.

Всичките тези находки предполагат, че в тази част на Родопите е съществувал огромен град, съперничещ с Перперикон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати