Личностите, които превърнаха имената си в нарицателни

Личностите, които превърнаха имената си в нарицателни

Някои исторически личности присъстват и до ден днешен в ежедневието ни, тъй като, водени от различни користни мотиви, създали нови понятия в речника, които все още носят имената им.

Силует

Етиен дьо Силует е френски министър през 1759 година, който се славел като стиснат човек, опитващо се да пести от всичко. Това качество не му позволявало да харчи големи суми за красиви потрети, заради което той поръчвал на художниците да рисуват само единия му профил в тъмни цветове, подобно на сянка, което днес съвременният свят познава като силует.

Мансарда

Никола Франсоа Мансар е бил френски архитект, който първи въвежда употребата на мансардата, носеща и до днес неговото име.

Хулиган

Патрик Хулиган е бил дребен джебчия в Лондон през XIX век. За първи път името на ирландеца се използва през 1898 година, за да се опишат с една дума престъпните действия, с които Хулиган бил известен в британската столица.

Мавзолей

Мавзол е бил персийски владетел, който поръчва преди смъртта си за него и съпругата му да бъде построена специална гробница. Тази гробница обаче се превръща в истински произведение на изкуството и по-късно всички владетели настоявали тленните им останки да се пазят на подобно място, носещо името мавзолей.

Бойкот

Чарлз Бойкот бил управител на обширни земи в Ирландия, които давал за обработка на селяните в местността срещу фиксиран наем. Една година той обаче се отнася много несправедливо спрямо работниците, като им казва, че ще вдигне наемите им с 25%. Те се възпротивили и той се съгласил само на 15% увеличение, като отказвал да намали повече цената.

Селяните обаче не се примирили и обявили пълно неподчинение, като работа спрели и хората, които обработвали земите, и прислугата на Бойкот.

В резултат господарят се принудил да наеме нови по-скъпоструващи работници, а бунтът на неговите собствени служители и до днес носи името му.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати