Най-впечатляващите изоставени замъци

Стар Замък

Приказните палати притежават едно особено обаяние и романтика, независимо от това, че се рушат безмилостно и биват забравени. Те дори стават още по-красиви с времето.

Макар да има нещо малко зловещо в изоставените замъци, няма как да отречем, че има и нещо особено забележително в отмирането на една величествена в миналото постройка.

Пищните украси се разпадат, някога представителните помещения вече са дом на най-различни насекоми и многопластов прах. Елегантната архитектура пък става жертва на времето и природните стихии.

Замъкът Подгорецки, Украйна

Замък Подгорецки

Замъкът Подгорецки е построен между 1635 и 1640 година. Някога е бил богато обзаведен, но по време на Първата световна война руските войски унищожават величествения му интериор. По-късно замъкът попада в ръцете на принц Роман Сангужко, който взима част от ценното му обзавеждане и през 1939 година го отнася в Бразилия.

След Втората световна война Съветският съюз го отваря и го превръща в туберкулозна болница. През 1956 г. обаче пламва пожар, който вилнее цели 3 седмици. Той унищожава и последните парченца от красивия интериор на украинския замък. Галерията на изкуствата в Лвов се опитва да възстанови замъка, но на този етап няма видими промени.

Кастел ван Месен, Белгия

Тази почти 500-годишна постройка (издигната през 1628 г.) е функционирала като замък, фабрика за джин, впоследствие – за тютюн, а след Втората световна – като пансион за момичета, финансиран от беглийската аристокрация.

Замък Банермън

През 1971 година, след като обучението по френски е забранено във фламандските региони, училището престава да съществува, а сградата е изоставена.

Замъкът Банермън, о-в Банермън, Ню Йорк

Дори и такъв мегаполис като Ню Йорк крие своите романтични богатства, белязани от отминали епохи. Шотландският имигрант Франсис Банермън купува острова през 1900 г. и изгражда замък, с който да рекламира огромния успех на своя военен бизнес.

Две години след смъртта му през 1918 г. в замъка избухват 200 тона снаряда и барут, които унищожават малка част от структурата.

Пожар разрушава етажите и покрива през 1969 г. От 1950 г. насам островът става необитаем, след като фериботът, пътуващ до него, потъва при буря. През 2009 г. една трета от замъка се срутва.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати