Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Откриха най-големия подземен град в Кападокия

Откриха най-големия подземен град в Кападокия

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983372
Кападокия

Археологическият свят е в екстаз - огромен подземен град бе разкрит в Кападокия. Това може да се окаже най-голямата археологическа находка за изминалата 2014 година.

Древният град бе локализиран в района под крепостта на Невшехир. Археологическото откритие е както под крепостта, така и около нея. Първите галерии на подземния град са забелязани през 2013 г.

Местността Кападокия представлява уникална смесица от културно-исторически обекти, които са дело на човешкия труд и провокирани от инстинкта за самосъхранение, в комбинация с впечатляващите чудеса на природата.

За да се наслади човек напълно на тази съвкупност от религиозни храмове, скални образувания и древни жилища, е най-добре да си направите разходка с балон – една от най-популярните туристически атракции през последните няколко години.

Град Невшехир е най-популярният в местността Кападокия. Той е населяван още от неолита. Една от най-важните забележителности там е византийската крепост над града. По времето на Османската империя тя е преустроена на петоъгълна крепост с 4 цилиндрични кули, 2 входа и с назъбена стена. Под укреплението пък се намира Оловната джамия на Ибрахим Паша, датирана в VIII в.

В района, където е разкрит градът, се е планирал строеж на нови сгради. След археологическото откритие обаче дейностите били прекратени, а районът е обявен за защитена археологическа зона.

Гигантският подземен град е датиран на над 5 000 години. В подземията му са открити лабиринти и тунели за бягство. Освен тях има и скрити религиозни храмове.

Кападокия Град

Спрямо мащаба на откритията до момента специалистите смятат, че това може да се окаже най-големият подземен град в света. Хасан Юнвер, кметът на Невшехир заяви, че другите подземни градове в различни райони на Невшехир не могат да се равняват дори на "кухнята" на новия град.

Под новата защитена археологическа зона селището се разполага на 45 хектара. Работите на този терен започват още през 2012 година. Оттогава до днес там са открити 44 туристически обекта. Те са спасени и консервирани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest