Маската на Терес

Маската на Терес

Ръководителят доц. д-р Георги Китов от Археологическия институт при БАН и неговият екип разкриват уникално златно съкровище край Шипка. То е оценено на няколко милиона долара, което го прави едно от най-ценните, откривани до момента у нас.

От години до Шипка се водят разкопки на могила „Светицата”. Те се намира на 2 км от града. Местността не случайно се нарича Долината на тракийските царе.

Според анализите, могилата датира някъде от средата и втората половина на 5 в.пр.н.е. На 19 август 2004 г там бе разкрит гробът на първия известен одриски цар – Терес ( 440-480 г.пр.Хр.). Той е погребан със златна релефна маска. За него се знае още, че е баща на Ситалк.

Древният владетел с неговите дарове е открит от съпругата на д-р Китов, Диана Димитрова. Заедно с уникалната за Балканския полуостров находка е изровен и златен пръстен с издълбан олимпиец гребец.

Даровете са разкрити върху кости от ръце, крака, гръден кош, долна челюст със зъби. Това навежда на мисълта, че тук не е погребано цялото тяло на владетеля. Въпреки това, представителният гроб е с големи размери – 3.20 на 1.60 метра.

Маската на Терес е изработена от 23-каратово злато. Тя има индивидуални черти и тежи около 700 г.

Находката няма аналог до момента. Пръстенът пък тежи около 15 г и е изключително фино изработен. Това го прави един от най-големите тракийски пръстени, намирани досега.

Според археолозите, това съкровище е безценно. Те заявяват, че то е толкова ценно, че с него на практика може да се плати външният дълг на страната ни.

Според учени и музейни работници, намерените златни предмети биха могли да достигнат по аукционите в Лондон. При евентуален търг действително цената може да е милиони долари. А претенции за притежание на уникалното богатство и до днес имат от Археологическия институт и от Казанлъшкия музей.

Освен маската и пръстенът, в могилата се открива и първата досега броня в България, откривана при разкопки. Тя е изцяло запазена и е от бронз. Другите съдове в гроба са от керамика, бронз и сребро, няколко копия и голям железен меч.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати