Мойсей не е разделил морето - познавал приливите и отливите

Моисей

Една от най-популярните истории в Библията, е за Мойсей, който разделя Червено море, за да могат евреите да преминат по сухото дъно на отсрещния бряг. След тях водите се връщат и погубват преследващите ги войници на фараона.

Тази вдъхновяваща история за чудеса в името на правдата обаче е оспорвана от д-р Брус Паркър - бивш главен учен на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата.

След многогодишно изследване на древните текстове д-р Паркър е убеден, че Мойсей не е чакал чудо, а чисто и просто е познавал приливите и отливите. От години интерпретацията за магическото разделяне на морето буди у мнозина подозрения, но до момента контрааргументи и факти не бяха изложени.

Д-р Брус Паркър твърди, че Мойсей е бил изключително ерудиран за своето време и е съобразил приливите и отливите и въздействието на Луната, за да може да преведе народа си през Червено море без проблеми.

В момента един реалистичен поглед над нещата дава новият филм на Ридли Скот Изход: Богове и крале. За него се твърди, че представя по-реална версия, като обяснява разделянето на морето с цунами, предизвикано от земетресение.

Но дори тази версия е изключително неправдоподобна за д-р Паркър. Той заявява, че при цунами водите могат да се отдръпнат само до 20 минути. Това е изключително малко време, за да може народът на Израел да премине. А и освен това Мойсей няма как да е предвидил земетресение.

Червено море

Според д-р Паркър Мойсей най-вероятно е знаел как се движат водите при отлив и е осигурил на хората си безопасно преминаване. Освен това е можел и да предвиди точно кога ще пристигне войската на фараона по облака прах, вдигали колесниците и конете.

Предполага се, че пресичането на морето е станало през Суецкия залив, в северния край на Червено море. Там и до днес при отлив части от дъното остават сухи за часове, след това водата внезапно се завръща – точно, както е описано в Библията. Освен това в древното писание се посочва, че драматичното бягство е станало на пълнолуние. Именно тогава отливът е най-силен, както и приливът.

Разбира се Д-р Паркър не е първият, който предлага тази теория за чудото на Мойсей. През 1 в. пр.н.е. древният историк Антапанус пише: Познавайки страната, Мойсей изчака отлива и преведе хората през морето, когато дъното беше сухо.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати