Исторически личности, които са били психично болни

Исторически личности, които са били психично болни

Ницше

Повече от два века специалистите насочват вниманието към психичното здраве на хората. В миналото не малко велики личности са страдали от сериозни психични заболявания, които не са били лекувани правилно.

Причината е, че до XVIII век психично болните хора са смятани за обладани от дявола и диагнози като депресията са лекувани чрез брутални и жестоки методи.

Медиците от миналото са обливали с ледено студена вода хората с отклонения в психиката. По-буйните пациенти са били оковавани във вериги, а някой от тях са били връзвани за специални легла, които са се въртели със 100 оборота в минута, докато докарат болния до напълно безпомощно състояние.

Първият, който се осмелява да твърди, че психично болните заслужават нормално отношение, е френският лекар Филип Пинел. След Великата френска революция той сваля оковите на пациентите си в болницата, в която работи. След тази промяна на мнозина от тях се подобрило.

Немският философ и писател Фридрих Ницше, който е познат със своето богато творчество, опиращо се на човешкото поведение, е страдал от сериозни психични заболявания.

Според една от диагнозите Ницше е страдал от биполярно разстройство, но това е оспорвано и е смятано, че писателят има периодична психоза, която често е съпровождана със съдова деменция.

Гогол

По време на едно от леченията си в психиатрична клиника Ницше е започнал да пие урината си чрез един от ботушите си и мислел пазача за Бисмарк.

Руският писател Николай Гогол също има регистрирани психични заболявания. Гогол е страдал от шизофрения и тежка депресия.

Авторът на Мъртви души е бил убеден, че органите му са разположени по особен начин, а стомахът му е обърнат наопаки. Писателят често е имал халюцинации, заради които е горил своите произведения.

Немският композитор и пианист Роберт Шуман, който е бил един от най-видните представители на Романтизма, е смятал, че го преследват говорещи столове. Липсата на душевно равновесие кара родителите на съпругата му Клара Шуман да се възпротивят на техния брак.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Росен Николов
Росен Николов
05.11.2014 22:36
Супер статия.Хоратабизобщо не познават психиката(в превод душа).Този дял на науката официално е почти недоразвит.Но "нормален "човек трудно би написал или създал шедьовър.
18
0
carevna
carevna
05.11.2014 09:43
Гробища
2
16