Загадъчно племе живее в Пакистан
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Загадъчно племе живее в Пакистан

Загадъчно племе живее в Пакистан

Племе пакистан

Загадъчен народ обитава долината Хунза в областта Каракорум в Пакистан. Освен че доживяват до 110-120 години, хората там никога не са се разболявали от нищо, дивят се учени.

Интересно е, че жителите на долината Хунза имат светла кожа и висок ръст. С тези характеристики те значително се отдалечават от народите, живеещи около тях.

Изолираността на региона спомага за съхранението на самосъзнанието на хунзите през вековете. За пръв път този загадъчен народ придобива популярност заради английския лекар Робърт Маккарисън, който случайно се среща с него в Хималайските планини, стремейки се да открие доказателства за една своя хипотеза - а именно, че заболяванията ни спохождат вследствие на лошия ни начин на хранене.

Той изучава този народ и всички свои впечатление споделя в книга, която привлича вниманието на различни специалисти.

Постепенно интересният народ започва да бъде посещаван от множество учени, журналисти, лекари, които се опитват на всяка цена да разгадаят дълголетието и отличното здраве на местните жители. Хората при долината Хунза живеят средно по 120 години.

Пакистан

Те никога не са се оплаквали от сърдечни заболявания, хипертония, хипотония, ревматични заболявания, диабет, рак, артрит. За тези хора са непознати болести като варицела, заушка и морбили. В племето също така няма и детска смъртност.

Всичко това според изследователите се дължи до голяма степен на хранителното меню на тези хора. На тяхната трапеза присъстват предимно растителни продукти като ечемик, просо, елда, пшеница, царевица, картофи, кайсии, праскови, бадеми, орехи, сушени кайсиеви ядки. Освен че се хранят здравословно, тези хора постят, ходят боси и практикуват йога, забелязват учените.

Според различни източници населението на долината е между 15 и 80 хиляди души. Хунзите говорят неиндоевропейския, бурушаски език, на който húnzo означава връщане на лъка, т.е. дом на стрелеца (с лък) или жител на Хунза.

Легендарните, широко разпространени в Пакистан и Афганистан разкази, гласят, че племето е свързано с изгубеното тайно кралство Шангри-Ла (Шамбала). Учените обаче гледат скептично на тези твърдения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати