Откриха нови градове на маите в Мексико
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Откриха нови градове на маите в Мексико

Откриха нови градове на маите в Мексико

Маите

Нови два града се появиха в Мексико при разкопки. По-подробно изследване на градовете може напълно да изясни историята в най-ранните столици като Паленке и Тикал.

Смята се, че откритите градове от миналото са били изоставени от маите, за да се преместят на полуостров Юкатан, където основават един от най-емблематичните градове на Древността - Чичен Ица. Двете нови находки на археолозите се намират в югоизточния мексикански щат Кампече.

Първият град, известен като Тамчен, включва площади, дворцови постройки и 15-метрова пирамида. Вторият град е наречен Лагунита. Първи за този център на маите говори американският изследовател Ерик фон Ю преди 40 години.

Пирамида на Маите

От неговите скици се виждат типичните постройки на маите, но те така и не са публикувани в официално издание и с времето се е загубило точното местонахождение на обекта, направено от изследователя.

Чертежите му и фотографиите на местността обаче много помогнали на археолозите да стигнат до древния град. Специалистите казват, че Лагунита е бил град с голямо регионално значение за маите.

Двете находки са с голямо значение и ще помогнат на експертите да задълбочат познанията върху политическата и културната история на древната цивилизация на маите.

Град на Маите

Миналата година сред джунглите на Източно Мексико изникна и друг от градовете на маите. Този древен център е бил в разцвета си през периода 600-900 година. Откритието беше направено от словенска експедиция, ръководена от Иван Спрайц.

Археологическият екип откри 15 пирамиди, една от които беше с височина от 23 метра. Сред останалите открития бяха древни жилища, религиозни храмове и дворци.

Градът беше наречен Чактун, което се превежда като Червеният камък или Големият камък. Предполага се, че в града са живеели между 30 000 и 40 000 души.

Самите археолози казват, че не им е било толкова трудно да локализират древния град, колкото да стигнат до него през непроходимите пътеки на джунглата. Експедицията е вървяла към града на маите цели 3 седмици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати