sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Отровен паяк остави жена без ухо

Отровен паяк остави жена без ухо

Паяк Черна вдовица

22-годишната холандка Маркие ван Вийк си е направила пластична операция за възстановяване на ушната мида заради ухапването от средиземноморски паяк-отшелник. Младата холандка решава да отиде на мечтаната от дълго време почивка в Италия, която за съжаление не ѝ донася само положителни емоции.

През една от нощите, докато е там, Маркие се събужда с много силни болки в ухото. Вследствие на тези болки на момичето се наложило да посети местната болница – там лекарите ѝ предписват препарат, с който да третира мястото, за да отшуми болката. За съжаление това се оказва недостатъчно.

Когато момичето се връща обратно в Холандия, ушната ѝ мида е вече почти черна - причината за тази промяна е в това, че след ухапването от паяка, хрущялната тъкан е некротизирала.

Пластичен хирург, към когото младата дама се обръща, премахва тази част от ухото и я замества със здрава и нова тъкан, която се взема от хрущял от ребрата на момичето.

До този етап в медицината няма други подобни случаи – инцидентът с Маркие ван Вийк е първият. Причината е средиземноморския паяк-отшелник, който е ухапал ухото на момичето. До този момент се смяташе, че ухапването от този паяк причинява на организма алергична реакция, както при ухапването от пчела или от оса.

Уши

Некрозата на ушната мида на холандката, обаче, има своето логично обяснение – специалисти обясняват, че причината е в това, че в слюнката на паяка е съдържат естераза, протеаза и фосфатаза.

Друг вид паяк – фалшива черна вдовица, затвори вратите на британско училище за ден. Учебното заведение се намира в британското графство Глостършир и било затворено веднага, след като е установено наличието на тези паяци в компютърната зала на училището. След това сградата е почистена с помощта на санитарните служби.

Експерти са категорични, че във Великобритания няма регистрирани смъртни случаи вследствие на ухапване от този вид паяк. Фалшивата черна вдовица се различава основно от познатата черна вдовица по това, че по корема или гърба на истинската черна вдовица можем да видим малко петно, което силно наподобява на пясъчен часовник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати