sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Какво свърза древните египтяни и траките

Какво свърза древните египтяни и траките

Какво свърза древните египтяни и траките

Ядрото на древните цивилизации се намирало на границата между Древен Египет и многобройните месопотамски държави. Те си контактували предимно през Персийския залив и Червено море.

След края на второто хилядолетие местоположението на тези държави се променя и района на източното Средиземноморие става средище, от което различните древни култури си взаимодействали. Така бил засегнат и района на Балканите.

Древните египтяни вярвали, че в основата на образа на твореца е Слънцето и египетският владетел – по плът зачена от твореца, също е със слънчева аура.

Какво свърза древните египтяни и траките

Тази идея заляга и във вярата на древните траки. Те също вярвали, че техният владетел е свързан със Слънцето.

Строенето на погребални могили е една от най-разпространените обредни практики в Средиземноморието. Тези могили се осланяли на идеята за първоначалния хълм на Сътворението.

Смятало се, че на върха се срещат природните сили – земя, въздух, огън и вода. По тази теория са изградени и египетските пирамиди.

Вярата на древните египтяни в безсмъртието е крайъгълен камък за разбиранията им за света. Тази представа твърди, че човек продължава съществуването си след смъртта в друга форма, трансформирайки себе си. За египтяните човешкия живот е бил кратък миг в сравнение с вечния процес на трансформация.

Тази идея е усвоена и от траките.

Какво свърза древните египтяни и траките

Древен Египет е бил водеща цивилизация в културно отношение, която е влияела на другите народи. В първите исторически свидетелства се показва, че културните, търговските и политическите връзки между Египет и балканския район са най-засилени през XII – XI в. пр. Хр. Този период се свързва с походите на племена, които проникват от север на Балканския полуостров и го населяват.

В средата на второто хилядолетие преди Христа в средиземноморския свят настъпват промени, които бележат историята на Европа.

Минойската цивилизация изчезва под натиска на ахеите, водени от царе - жреци. Създадената нова цивилизация условно е наречена микенска, от Микена – един от най-известните центрове през тази епоха.

По същото време траките са стабилно обособен индоевропейски народ. Те също са управлявани от царе – жреци, а тяхната култура и цивилизация е била сходна с ахейската.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
sibel2003
sibel2003
12.10.2013 16:14
аз мисля да у4а за египтология и затова се онтересувам от такива неща макар и да сам само на 10 а мама ще ми донаса книгата на м1ртвите
1
1