sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Жените, които покориха Космоса

Жените, които покориха Космоса

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60870
Валентина Терешкова

Космическите постижения се свързват предимно с имената на първия космонавт – Юрий Гагарин, и първия човек, стъпил на Луната – Нийл Армстронг. Тези мъже вдъхновиха много жени да полетят към космическото пространство.

Една от може би най-известните жени космонавти е рускинята - Валентина Терешкова.

Космос

В края на 80-те години на миналия век, по времето на перестройката, когато се рушат идеали и забележителности, медиите съобщават, че е определена първата жена астронавт – Терешкова. Преди да бъде определена като такава, се извършва проучване дали наистина тя е първата.

След внимателен подбор кандидатките са сведени до 5 – Жана Еркин, Татяна Кузнецова, Валентина Пономарьова, Ирина Соловьова и Валентина Терешкова. И за първата жена космонавт е обявена Терешкова.

Светлана Савицкая

Първият ѝ космически полет става на 16 юни 1963 год. на кораба "Восток-6".

Елена Кондакова

Интересно е, че родителите на Валентина не знаели за предстоящия полет. От дома си тя се отправя към Космоса, а роднините научават за това от новините.

Друга жена, излитала в открития космос, е Светлана Савицкая. През 1980 г. тя е командирована с отряд космонавти. През август 1982 г. извършва исторически полет на борда на "Съюз Т-5“.

Барбара Морган

Не може да се пропусне и друга рускиня – Елена Кондакова. Тя е жената, направила най-дългото пътуване в открития Космос. През периода 1994-1995 г. прекарва 5 месеца на борда на космическа станция „Мир“.

Когато се говори за жени астронавти, трябва да се отбележи и американката Барбара Морган. Тя е учител по професия, но се присъединява към експедиция в открития Космос. За нея това е голяма мечта, която чакала дълго.

Още 1985 г. е избрана като част от програмата на NASA - "Учител в космоса". Но полетът е отлаган заради различни причини. В крайна сметка Барбара Морган полита през 2007 г. след 21 години чакане. В орбита е проведен открит урок и няколко учебни заседания.

Сега Барбара е преподавател по биология в университета на Айдахо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Mia
Mia
11.10.2013 03:58
Жени на върха - евала.
3
0