Ето го дворецът на цар Давид!

Ето го дворецът на цар Давид!

Еврейски археолози обявиха, че са открили двореца на библейския цар Давид. Археологическа експедиция на Еврейския университет в Йерусалим и Израелското управление по древността се натъкнаха на две постройки, едната от които очевидно царска. Първоначалните анализи сочат, че зданията са строени през първото хилядолетие преди Христа.

Откритите съоръжения се намират на територията на древен град Хирбет Каяфа, който е съществувал още по времето на втория еврейски цар Давид. Името на Съоръженията се намират в укрепения град Хирбет Каяфа. Селището е съществувало по времето на цар Давид и се свързва с библейския град.

Ето го дворецът на цар Давид!

Постройките са се намирали зад укрепените стени на Хирбат Каяфа. Царската постройка (предполагаемия дворец на Давид) е заемала скромната площ от 1000 квадратни метра, а втората, по-малка постройка е била използвана като царски склад смятат археолозите.

Складовото помещение е с размери 15 на 6 метра. Намира се в източната част на градския комплекс. Според експертите в него са е съхранявали запасите, които жителите на Юдея са събирали и предавали на владетеля си под формата на данъци.

Самото складово помещение е било пълни със стотици големи съдове. Всички открити съдове са били маркирани с печата на цар Давид.

Ето го дворецът на цар Давид!

Дворецът и складът не са единствените запазени здания от царския комплекс. Около тях са открити множество останки от други помощни постройки.

Двете величествени сгради са заемали централно място в града. Пред тях се е разкривала великолепна гледка към кристалните води на Средиземно море.

Всички останали жилищни постройки са стояли по-ниско от царските покои. За наличието на активен живот и процъфтяваща търговия говорят множеството открити останки от керамични и редки алабстърни съдове внос от Египет. Разрушените къщи още пазят следите от металоообработване и грънчарство.

Ето го дворецът на цар Давид!

Хирбет Кайяфа е бил окончателно разрушен и напуснат от обитателите си около 980 година преди новата ера, при една от поредните битки с филистимците. Каквото не е разрушено тогава е било доразрушено 1400 години по-късно, когато са се строили множество укрепления по време на византийски период.

Малко е останало от двореца на митичния библейски цар Давид. Според преданието невръстния Давид се изправя срещу Голиат в битка, от която е зависил изхода на двубоя между израилските войски и филистимците. Филистимците изпратили Голиат да ги представлява.

Всички израилски воини се уплашили, защото Голиат бил смятан за непобедим в битка. Израилтяните смятали, че той е потомък на свръхчовеците от старо време.

Тогава срещу него се изправил Давид, въоръжен само с прашка и собствената си смелост. И го повалил на земята само с един точен смъртоносен удар. За награда получил ръката на красивата дъщеря на цар Саул – Мелхола.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати