Откриха единия от царете на Копанската династия на Маите

Откриха единия от царете на Копанската династия на Маите

Хондураски археолози твърдят, че са открили гробницата на един от първите царе на древната цивилизацията на маите.

Откритието е направено в известния древен град на маите Копан - център на културата на Маите. Предколумбовият град Копан се намира на 640 м. надморска височина в област Копан, на границата с Гватемала. Тук е основана Копанската династия на маите, управлявана от 16 царе. Градът е наричан още "Градът на царете сред джунглата".

Копан, покрит изцяло от джунглата, е открит от американския изследовател Стивънс и английския художник Кейтъруд през 1839 г. Това е един от най-красивите градове на маите, познати до сега.

Изследователите смятат, че намерените кости в храма Оропендола са именно на един от царете на Копанската династия. Останките принадлежът на човек, който е починал една на 30 години. Изследването се затруднява и поради факта, че върху костите е паднал и част от тавана на гробницата. Добре запазени са само зъбите на владетеля.

Откриха единия от царете на Копанската династия на Маите

Не е известно защо процъфтяващият град е бил изоставен така внезапно. Според източници, Копан е разрушен от заместника на Алварадо - Еран де Чавес, през далечната 1530 година.

Около 6 столетия след обезлюдването на древния майски град, испанските колонизатори споменават в архивите си за Копан. Потомците на маите, живеят днес в покрайнините на царския град.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати