Факти от живота на Салвадор Дали

Салвадор Дали

Ексцентричният и нескромен сюреалист Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменек е роден на 11 май 1904 г в малкия испански град Фигерес. Там той прекарва детството си.

Син е на проспериращ нотариус и първото студио, построено за него е от неговите родители, намиращо се в Кадакес. Като възрастен прекарва по-голямата част от живота си във фантастична вила в Порт Лигат.

Като младеж Дали посещава академията за изящни изкуства Сан Фернандо. Ранното признаване на таланта му става на първата му изложба, състояла се в Барселона.

Световната си известност Дали получава, като участва в третата годишна интернационална изложба Carnegie International Exhibition в Питсбърг през 1928 г.

Една година след това Дали заминава за следващата си самостоятелна изложба в Париж, където се присъединява към парижските сюреалисти. В същата година Дали среща съпругата си Гала Елюарт, която тогава е била съпруга на френския поет Пол Елюар.

Гала е с единадесет години по-възрастна от Дали. Тя става негова любовница, муза и бизнес мениджър. Женят се през 1934 г. и правят първото си пътуване до Америка. Там намират обежище през Втората световна война. След нейния край се връщат в Испания.

Салвадор Дали се очертава като лидер на сюреалистичното двиежение и живопис. “Устойчивост на паметта” все още е една от най-известните сюреалистични творби.

Неговата международна репутация продължавала да расте, базирана на удивителни картини и графика, илюстрации на книги, дизайн на бижута, текстил, облекло и интериор.

Музея на Салвадор дали

Трудовете му включват поезия, проза и автобиография „Тайният живот на Салвадор Дали“.

В младите си години Дали се обръща към католическата вяра. През 1958 г той и Гала се вричат на втора церемония в параклис близо до Жирона.

Сюреалистът издава два филма с “Андалуското куче” и “Златната ера” заедно с Луис Бонюел.

През 1974г. открива Театър Музей Дали във родния си град.

След смъртта на Гала през 1982 г, сюреалистът губи желание за живот и здравето му започва да се влошава. Здравословното му състояние става по-тежко, след като претърпява изгаряния от пожар в замъка на Гала през 1984 г.

Две години по-късно му имплантират пейсмейкър. Голяма част от последните си години Салвадор прекарва в пълна изолация.

Дали умира в болница на 23 януари 1989 г от сърдечна недостатъчност и дихателни усложнения.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Пандора
Пандора
15.06.2013 19:30
Стига вече с тези срамни грешки " Обежище " ! Убежище се пише .
И не се обръща " като млад " в католическата вяра !!! Човекът е испанец , католик си е по рождение , никога не е бил друг , няма как !
5
0