sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Рудниците на цар Соломон

Рудниците на цар Соломон

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Египетски колони

Рудниците на цар Соломон от векове вълнуват въображението на търсачи на съкровища от цял свят. Според древна легенда тези рудници, принадлежали на най-мъдрия цар според Библията, са пълни с диаманти.

Много търсачи на съкровища от древността са загинали, докато са се опитвали да открият митичните рудници на цар Соломон. Някои просто са загинали в пустинята от жажда и глад, други са били нападани от магьосници от племето на кукуаните и умирали в страшни мъки.

Рудниците на цар Соломон

Векове наред легендарното съкровище на цар Соломон така и не попаднало в ръцете на нито един търсач на съкровища. Рудниците на цар Соломон според легендата се намират в долината Тимна в Египет.

Долината Тимна е огромна - 70 квадратни километра. От две страни тази долина е заобиколена от високи 300 метра скали. В древността, векове преди новата ера, в долината са добивали мед.

През ХХ век долината получила името Рудниците на цар Соломон благодарение на американския археолог Нелсън Глюк. Не е доказано със сигурност, че цар Соломон някога е минавал през тази долина.

Диаманти

В тази долина са открити египетски шахти с дълбочина 30 метра под земята. В центъра на долината са открити от археолози пещи за претопяване на метал.

Не е ясно как се е отделяла медта преди хиляди години от египтяните, но според археолозите те използвали методи, усвоени едва през миналия век. Не е ясно кой е научил египтяните на съвършените методи за отделяне на метала.

Богинята Хатор бдяла над рудниците на цар Соломон. Тя поглъщала онези, които не се подчинявали на началниците на рудниците. Така те били наказвани за непослушанието си.

В храма на богинята Хатор, който се намира до рудниците на цар Соломон, са открити хиляди предмети, които са оставяни като жертви към богинята. Открити са ценни статуетки и съдове.

В древните надписи и рисунки, които се виждат в долината, не се разкрива тайната на местонахождението на богатствата на цар Соломон, които са били наистина огромни. Според легендите те са били скрити дълбоко в рудниците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати